Slatka Natali nezgodnog alkoholičarskog karaktera


Pedesetih i početkom šezdesetih zvezda Natali Vud blistala je punim sjajem. Bez obzira na talenat i popularnost, kao i na čedan izgled, njen život vrveo je od skandala


Rođena je kao Nataša Zaharenko 1938. godine. Roditelji su joj bili ruski emigranti, otac Nikolaj pozorišni glumac, majka Marija plesačica. Nedugo posle rođenja ćerke promenili su prezime u Gurdin.

Prvu ulogu imala je sa četiri godine, sa osam je zarađivala 1.000 dolara nedeljno i izdržavala porodicu. Sa 18 godina već je bila Natali Vud i imala iza sebe 25 snimljenih filmova. Planetarnu popularnost doneo joj je mjuzikl Priča sa zapadne strane snimljen 1961. godine. Tih godina bila je plaćena više nego Merilin Monro, nekoliko puta nominovana za Oskara, proizvodi koje bi ona reklamirali bili su pet puta traženiji…

U filmu Penelope
U filmu Penelope

Na prvi pogled, sve je delovalo sjajno i bajno, ali – sve ima svoju cenu. Natali je u najranijem detinjstva stekla psihičke traume od svoje ambiciozne majke. Neuspeh nije dolazio u obzir, ni pod kakvim „izgovorima“, usadila je u nju strah da će je ljudi odbaciti ukoliko ne bude mila, slatka, poželjna… Ponašanje je moralo da bude smerno, kako na platnu tako i van njega. Majka joj je kontrolisala bukvalno svaki korak. Najgore od svega, utuvila joj je u glavu kako se porodica žrtvovala za nju, čak i napustila Rusiju zbog nje! Natali Vud rođena je u San Francisku.

Lana i Natali Vud
Lana i Natali Vud

Lana, sestra Natali Vud, mlađa od nje osam godina, u emisiji Fatal Voyage: The mysterious death od Natalie Wood progovorila je o događaju koji se desio kad je Natali bilo 16 godina, o kome se mnogo spekulisalo. Natali je bila pozvana na intervju u hotel Chateu Marmont. Majka i sestra čekale su je u kolima. To je trajalo satima, pa je mala Lana zaspala. U povratku kući Natali je plakala i šapatom razgovarala s majkom.

Natali Vud je samo jednom rekla nešto o tome, više nagoveštavajući nego otvoreno govoreći: „Desilo se nešto vrlo loše i uznemirujuće kad mi je bilo 16 godina. Krivim majku zato što me je previše gurala u Holivud kako bih dobila što više uloga.”

U Sex and the Single Girl
U Sex and the Single Girl

Sintija Lusija je napisala knjigu Natalie Wood: Her life and legacy, u kojoj se nije bavila detaljima tog „lošeg i uznemirujućeg događaja“, ali je napisala da je „silovanje Natali Vud bilo prilično brutalno“.

Robertu Redfordu bila je prva holivudska romansa - igrali su zajedno u Sve o Dejzi Klaver i Prokleti posed
Robertu Redfordu bila je prva holivudska romansa – igrali su zajedno u Sve o Dejzi Klaver i Prokleti posed

Zabavljala se s Elvisom Prislijem pedesetih godina i trebalo je da se venčaju 1956, međutim, Natali nije bila po volji Elvisovoj majci. Kako odbačenost nije mogla da prihvati, već sledeće godine udala se za Roberta Vagnera. Bilo joj je tek 19 godina. Postoji priča da je Vagnera prvi put videla kad joj je bilo 10 a njemu 18 godina, i da je majci rekla: „Jednog dana ću se udati za njega.“

Sa suprugom Robertom Vagnerom
Sa suprugom Robertom Vagnerom

U braku su proveli samo četiri godine. Krivac je, po pisanju štampe, bila Natali Vud – počela je da se viđa s Vorenom Bitijem. Prevare možda nije ni bilo jer su studiji u to vreme nalagali svojim zvezdama da izlaze s partnerima iz filmova, a oni su bili par u Sjaju u travi.

Ipak, jedno je sigurno – posle razvoda Natali je često menjala partnere i počela mnogo da pije. U narednih deset godina udala se još jednom, za agenta Ričarda Gregsona i rodila ćerku. Taj brak trajao je još kraće od prvog – dve godine. Ovaj put muž je varao nju. U nastupu ljubomore napravila je scenu – kofere pune njegovih stvari pobacala je kroz prozor.

U Priči sa zapadne strane
U Priči sa zapadne strane

A onda je ponovo počela da se viđa s prvim mužem Robertom Vagnerom. Štampa ih je bezdušno pratila. Njihov novi brak 1972. jedni su okarakterisali kao „ljubav je pobedila“, drugi da je rešila da prekine s raspusnim životom i antidepresivima sa čovekom od koga je ranije pobegla jer je homoseksualac/biseksualac, treći da ih je ponovo spojila zajednička ljubav, ali prema – piću. Natali Vud je izvesno vreme provela na klinici za odvikavanje, kasnije je redovno posećivala psihijatra, međutim, bilo je bezuspešno. U ponovljenom braku s Vagnerom rodila je i drugu ćerku i trijumfalno se vratila glumačkom poslu.

Trijumfalni povratak pred kamere posle emotivnih lomova, lečenja od zavisnosti...
Trijumfalni povratak pred kamere posle emotivnih lomova, lečenja od zavisnosti…

Bila je užasno ljubomorna. U nastupima ljubomore pravila je scene ili se opijala do besvesti. Štampa je mesecima razvlačila skandal kad se posle jedne svečane večere toliko napila od jeda što je Vagnera studio smestio pored prelepe plavuše, da je na kraju pala u nesvest.

Umela je i žestoko da odgovori kad je „pod gasom“, pa su je se mnogi saradnici plašili.

U treznom stanju bila je umiljata, lepo vaspitana, brižna prema okolini. Umela je da obraduje ljude koje je tek upoznala pomažući im da izađu iz nevolje.

U Sjaju u travi
U Sjaju u travi

Dve nedelje pre smrti Natali Vud, od srčanog udara (tako je bar pisalo u zvaničnom saopštenju) stradao je Vilijem Holden. Autopsija je pokazala da je u krvi imao neumereno veliku količinu alkohola, pa je moguće i da se otrovao. A i nađen je u lokvi usirene krvi, bilo je logično zaključiti da je možda umro i od udarca glavom o stočić. Posebno je bilo strašno što je njegovo telo pronađeno u stanu tek posle nekoliko dana.

Sa ćerkama

Holden nije imao dugačak „staž“ u pijanstvu, ali je poslednji put kad je viđen imao užasnu svađu s tadašnjom devojkom Stefani Pauers. Razlog je bila njegova ljubomora na Vagnera, s kojim je ona tad snimala. Ekipa je čula kad mu je rekla: „On može da ima decu, za razliku od tebe.“ Holden se podvrgao vazektomiji, budući da je već imao decu.

Natali Vud

Po nepotvrđenim pričama, Natali Vud se zaljubila u Kristofera Vokena, partnera u filmu koji su snimali. On je u to vreme bio u braku više od 20 godina i poznat kao čovek sa slаbim nervima. Da li se zaista zaljubila ili je htela da vrati mužu milo za drago zbog Pauersove, ili pak ničeg nije bilo među njima? Kako god, Natali, Vagner i Voken nisu se razvajali. Bili su zajedno i kad se Natali utopila. Do dan-danas Voken odbija da govori o tome. Njena smrt proglašena je za nesrećan slučaj, ali je sve u vezi s njenom smrću vrlo „sumnjivo“.

Buntovnik bez razloga - sa Džemsom Dinom
Buntovnik bez razloga – sa Džemsom Dinom

Poznato je da nije znala da pliva i da se panično bojala vode. Taj strah ima dva izvorišta: kad je bila mala, njenoj majci proročica je rekla da će joj ćerka „stradati od vode“, a i davila se na snimanju 1949. Još jedna stvar je sumnjiva: život Natali Vud bio je osiguran na 13 miliona dolara, što je isplaćeno Vagneru posle njene smrti.

Podeli s drugima