Skupljači emocija – 48. Fest


Od 28. februara do 8. marta 2020. godine održaće se 48. Fest pod nazivom Skupljači emocija, u znaku legendarnog Bekima Fehmijua


Vizuelni identitet Festa formiran je oko lika Bekima Fehmijua, a zvanični slogan Skupljači emocija inspirisan je kultnim filmom Skupljači perja. Fest će prirediti retrospektivu Fehmiuovih filmova, i na ovaj način obeležiti deset godina od smrti velikog umetnika. Kao i svake godine, na Festu nas očekuju premijerni naslovi, najbolja ostvarenja sa svetskih festivala, kao i holivudski biseri i predvodnici trke za Oskara. Filmovi će se prikazivati u osam programskih celina, u šest bioskopskih dvorana: Sava Centar, Kombank dvorana, Dom omladine Beograda, DKC, Jugoslovenska kinoteka, Cineplexx Ušće Shopping Center i Fontana.

Fest će tokom deset dana ugostiti brojne filmske autore i nagraditi najbolje među njima, a posebnu počast, Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, poneće Mira Banjac, Kosta Gavras i Džon Malkovič.

48. Fest će otvoriti film Otac Srdana Golubovića, koji je premijerno prikazan na Berlinalu. Svečano zatvaranje biće održano u Kombank dvorani muzičko-scenskim performansom Muzički kritičar koji će izvesti Džon Malkovič.

Na ovogodišnjem Festu biće prikazano 96 premijernih filmova.

Programi Festa: takmičarski (Glavni takmičarski i Fest Fokus), revijalni (Glavni van konkurencije, Fest 48, Gala, Fest Fokus van konkurencije, Specijalne projekcije, Fest Klasik).

Za Beogradskog pobednika i druge nagrade, ove godine u Glavnom programu takmiči se dvadeset filmova iz Srbije, Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Severne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske i Kolumbije. O najboljima u Glavnom programu odlučuje petočlani međunarodni žiri koji čine: slovenački glumac Sebastijan Kavaca, koji je 2018. na Festu nagrađen kao najbolji glumac za ulogu u filmu Ederlezi rising; Nataša Ninković, srpska glumica; Dana Budisavljević, hrvatska rediteljka, autorka filma Dnevnik Diane Budisavljević, Klemens Šik, nemački glumac koji se proslavio ulogama u nemačkim i holivudskim filmovima (Casino Royale, Point break) i Nikola Ljuca, koji je nagrađen za najbolju režiju na Festu 2016. za film Vlažnost. Žiri će odlučivati o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi.

Ove godine novi program je Fest Fokus, čije će se premijerne projekcije održavati u Dvorani kulturnog centra. Fest Fokus je nastao iz potrebe festivala da dodatno skrene pažnju na autorska ostvarenja koja svojim hrabrim izrazom i izborom teme to zaslužuju. Zbog toga ne čudi što će o najboljem filmu tog programa odlučivati i oni čije se stvaralaštvo opisuje na isti način: Momir Milošević i Dušan Zorić, mladi reditelji čije smo filmove otkrili na Festu, kao i novinar i TV urednik Damir Šehanović. Tročlani žiri odlučivaće o dobitniku nagrade Nebojša Đukelić za najbolji film regiona.

Novitet je i da će publika imati priliku da glasa za najbolji evropski film iz Glavnog takmičarskog programa, a nagradu za pobednika će sponzorisati Delegacija Evropske unije u Srbiji, koja je i prošle godine podržala Fest.

Pored zvaničnih nagrada, dodeljivaće se i nezvanične – Politikina nagrada Milutin Čolić, nagrada FIPRESCI žirija i FEDEORA žirija.

Gosti festivala, između ostalih, biće Kosta Gavras, koji će predstaviti svoj novi film Adults in the room zajedno sa glavnim glumcem Kristosom Lulisom (Christos Loulis); nemački glumac Ougust Dil (August Diehl), zapažen u Tarantinovom filmu Inglourious Basterds; reditelj Atom Egojan, dvaput nominovan za Oskara i šest puta u konkurenciji za Zlatnu palmu (Gran pri žirija za The Sweet Hereafter).

Podeli s drugima