Realnim do neralnog


Slike, skulpture i asamblaži umetničke grupe Abstracta, Kuća kralja Petra I, od 26. Marta do 3. aprila 2019 – izložba Realnim do nerealnog


Izložba Realnim do nerealnog, prva u nizu grupe Abstracta, otvorena je 26. marta u Kulturnom centru Kuća kralja Petra I čime je brojnoj stručnoj i široj javnosti predstavljeno pet likovnih stvaralaca različitih generacija: Marija Đikovića, Branke Milić, Zorice Obradović Lončar, Ivane Martić i Jovane Milenković.

Realnim do neralnog

Izložba Realnim do nerealnog, iz istoimenog ciklusa apstraktne umetnosti koji su osmislile istoričar umentosti Emina Ćirić i novinar Žaklina Milenkovič, sadrži 27 radova iz oblasti slikarstva, vajarstva i tapiserije.

Kako je muzika najviši izraz apstraktnog u umetnosti, u programu su učestvovali prijatelji iz umetničke asocijacije ArtLink: violinistkinja Miona Topalović i pijanistkinja Jovanka Ristić izvele su Paganinijev Palpiti.

Realnim do neralnog

Koncept i ideju o istoimenom projektu oblikovala je Emina Ćirić, istoričar umetnosti i novinar, koja je ovom prilikom istakla: „Ova izložba, koja će biti prikazana i u drugim većim gradovima Srbije, inicijalna je kapisla za razgovor o savremenoj apstraktnoj umetnosti, o tome šta se njome može iskazati i kakvo je njeno mesto danas.”

Realnim do neralnog

„Sam naziv Realnim do nerealnog iskazuje da je jedina prava realnost nas umetnika naš unutrašnji svet i potreba da se bavimo umetnošću, a neralno je sve ono što se izvan toga može nadograditi, razviti, koncipirati”, rekla je osnivač i umetnički direktor ArtLink-a, Jovanka Višekurna Janković i istakla da će osnivanjem ArtLink-ove umetničke kolekcije podržati dalje povezivanje umetnika.

Realnim do neralnog

„Ova izložba najbolje pokazuje koliko su mogućnosti za bavljenje lepotom široke”, istakla je glavna i odgovorna urednica magazina Lepa i Srećna Žaklina Milenković, i pozvala sve prisutne da uživaju u ekskluzivnim vinima fruškogorske vinarije Quet, jer su umetnost i vino izuzetan spoj.

Radno vreme galerije: ponedeljak–petak (12-18 čas), subota (10-14 čas).

 

Podeli s drugima