Metallica_-_Master_of_Puppets_cover

Kalifornijska metal institucija juče je prigodnim „čašćavanjem“ fanova obeležila 28 godina od izlaska svog trećeg albuma Master of Puppets

Snimak je načinjen 21. septembra 1986. u londonskom Hemersmit Odeonu i traje nešto više od 75 minuta. Na njemu se nalaze najveći hitovi s prva tri albuma grupe. Snimak koncerta je mestimično „sečen“ na pesmama Master of Puppets i Fight Fire With Fire. Zanimljivo je da je na ovom koncertu frontmen Džejms Hetfild samo pevao, pošto je nekoliko dana ranije polomio ruku vozeći skejtbord.

Ritam gitaru je stoga tokom ove posete engleskom glavnom gradu svirao Džon Maršal, Hetfildov gitarski tehničar i potonji član grupe Metal Church.  On je još nekoliko puta u sličnim situacijama „uskakao“ u frontmenove cipele, recimo tokom 1992. godine kada je pevač i gitarista nastradao od pirotehnike na koncertu u Montrealu, tokom zlosrećne turneje s Guns n’ Roses.

Londonski koncert iz 1986. je ujedno i jedan od poslednjih na kome je svirao basista Klif Barton. On je samo šest dana kasnije poginuo u saobraćajnoj nesreći u Švedskoj. U trenutku pogibije, imao je 24 godine.

Opšti je konsenzus muzičkih kritilčara da Master of Puppets važi za jedan od najboljih albuma u opusu grupe. Bez video spotova i puštanja na radio stanicama, samo u prve tri nedelje po objavljivanju, ova ploča je premašila tiraž od 300 hiljada kopija. Od tada do danas, samo u SAD prodata je u više od šest miliona primeraka. Slušamo Damage, Inc, zaključnu pesmu s ove ploče:

Podeli s drugima