Ken_Loach

Slavni britanski reditelj nagrađen je počasnom nagradom Zlatni medved na tekućem filmskom festivalu u nemačkoj prestonici

Ovom prilikom, sedamdesetsedmogodišnji Louč je pomenuo da će njegov naredni film biti i poslednji, budući da za rediteljski posao treba biti “u dobroj fizičkoj kondiciji”, prenosi BBC.
Reditelju filmova Kes i Keti se vratila kući, ovom prilikom je odato i priznanje za plodnu karijeru svečanom projekcijom njegovog ostvarenja iz 1993. godine, Kišno kamenje, o siromašnoj porodici iz predgrađa za koju je Louč izjavio da je i dalje relevantna. I ovaj, kao i većina Loučovih filmova beskompromisno se bavi temom siromašne radničke populacije u Britaniji i Irskoj stilom koji je prepoznat kao “realizam iz kuhinjskog slivnika” (“kitchen-sink” realizam).
Louč je, kao autorsko ime, prepoznat davne 1966. godine kada je izašao njegov TV film Keti se vratila kući, o padu jedne porodice u siromaštvo i beskućništvo. Emitovan na BBC-ju, ovaj film je doprineo skretanju pažnje na problem beskućništva.
Loučov prvi dugometražni igrani film, Kes, pomaljao se u mraku bioskopa tri godine kasnije i do dan danas ova priča o dečaku iz radničke porodice i njegovom sokolu slovi za najpoznatiji film ovog autora. Od tada, Louč je snimio preko 30 filmova osvojivši Zlatnu palmu u Kanu, 2006. godine, za ostvarenje Vetar koji njiše ječam, o borbi Irske za nezavisnost.

Naredni film ovog autora biće Džimijeva plesna dvorana (Jimmy’s Hall), o Džejmsu Graltonu, irskom komunističkom vođi koji je osnovao plesnu salu u svom rodnom mestu. Povodom ovog filma, dugogodišnja Loučova producentkinja, Rebeka O’Brajen, izjavila je za SkrinDejli (ScreenDaily) da je posredi, najverovatnije, poslednji film ovog filmskog autora.
“Iznenadilo bi me da, nakon ovog, snimi novi film”, kaže ona.

(foto: Wikipedia)

Podeli s drugima