oscar86. dodela nagrada Američke filmske akademije, održana sinoć u losanđeleskom Dolbi teatru, prošla je mahom očekivano, uz poneka sitnija iznenađenja

Za najbolji film proglašeno je delo Stiva Mekkvina „12 godina ropstva“, kome su pripale još dve nagrade u kategorijama za najbolju žensku sporednu ulogu (Lupita Nijong’o) i adaptirani scenario. Ako govorimo o pravom pobedniku sinoćne svečane i uobičajeno glamurozne ceremonije, onda je to svakako „Gravitacija“ Alfonsa Kuarona, koji je ovenčan sa ukupno sedam Oskara, od čega su dva – za režiju i montažu pripala samom Kuaronu.

Glumački gledano, najbolje je prošao „Poslovni klub Dalas“, pošto su najbolja muška (Metju Mekkonahi), odnosno najbolja sporedna muška uloga (Džered Leto) deo upravo ovog ostvarenja. Za najbolju žensku ulogu proglašena je rola Kejt Blančet u filmu Vudija Alena „Tužna Jasmin“. Oskarom za originalni scenario ovenčana je „Ona“ Spajka Džounza.

Što se tiče najvećih gubitnika, dileme nema: „Američka prevara“ (deset nominacija), „Nebraska“ i „Kapetan Filips“ (šest) i „Vuk sa Volstrita“ (pet) nisu uspeli da osvoje naklonost akademika u niti jednoj kategoriji. Ako je italijanska „Velika lepota“ Paola Sorentina očekivano dobila Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, mala iznenađenja su porazi „Čina ubistva“ u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma (pobedu odneo „20 stopa do slave“, film posvećen statusu pratećih vokala u savremenoj muzici) i grupe U2 u takmičenju za najbolji filmski song (pobedila pesma „Let It Go“ iz Diznijevog „Zaleđenog kraljevstva“).

Podeli s drugima