Opera "Don Đovani" u Kombank dvorani


U subotu i nedelju, 28. i 29. jula, u 21 čas, u bivšem Domu Sindikata, sada renoviranoj Kombank dvorani – opera Don Đovani


Mocartova opera Don Đovani prvi put je izvedena pre 230 godina u praškom Narodnom pozorištu. U Kombank dvorani će svirati Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički, predvodiće ih maestro Gregori Bukalter, dirigent Metropoliten opere iz Njujorka. Na sceni će biti prvakinja opere Narodnog pozorišta primadona Jasmina Trumbetaš Petrović, kao i Aleksandar Stamatović, Stevan Karanac, Miroslav Markovski, Marko Pantelić, ali i svetski poznati umetnici Džongtao Li, Vanže Žang, Žang Žang, Juksjuan Či, Minjon Hao.

Operu Don Đovani Mocart je napisao iste godine kad mu je umro otac, i mnogi pronalaze, ne bez razloga, paralele između libreta Don Đovanija i Mocartovog života odnosno njegovih strahova. Kako je opera na italijanskom jeziku, ime Don Đovani u stvari je kod nas poznatije kao – Don Žuan, zavodnik i razvratnik. Tako se opera originalno i zove – Don Đovani ili Kazna jednog razvratnika.

Sadržaj ove opere u dva čina manje-više je poznat. Zavodnik neumorno osvaja žene, za to ima pomoć sluge Leporela. Međutim, serija se prekida kad pokuša da napastvuje Dona Anu, verenicu Don Otavija, pa uhvaćen na delu u dvoboju ubija Aninog oca Komendatorea. Tada u grad dolazi i Dona Elvira, koja želi da se osveti jer je ostavljena. Bitna je još jedna ženska uloga, seljančica Cerlina koja treba da se uda za Mazeta, a koju takođe želi da osvoji. Klupko se odmotava, i sve tri Don Đovanijeve žrtve udružuju se u osveti. Verni Leporel pomaže mu da izbegne zamke koje mu postavljaju.

Za razliku od ostalih dela inspirisanih Don Žuanom (bio je inspiracija mnogima: Tirso de Molina, Molijer, Bajron…), libretista Lorenco da Ponte u Mocartovom Don Đovaniju šalje glavnog junaka na groblje, na kome oživljava Komandatoreova statua. Ne razmišljajući, poziva ga na večeru. On dolazi i traži od zavodnika da se pokaje. Don Đovani bahato odbija, i pred njim se otvara pakao u koji ga odvlače demoni.

Poznato je da se Mocartov otac nije slagao sa životom koji vodi njegov sin, stalnim izlascima, bludničenjem… Ova opera je, mnogi veruju, odraz Mocartovog straha od kazne koju bi mogao da dobije od oca. U liku mrtvog oficira oličen je Mocart stariji, a celom operom kajanje i strah Mocarta Mlađeg.

Iz Don Đovanija su poznate mnoge arije koje su proslavile slavne pevače poput Povarotija, Dominga, Hvorostovskog, Marije Kalas, Ane Netrebko…

Podeli s drugima