Novi Miljin kuvar – Letnji kuvar, po nepromenjenoj ceni od 28. juna na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji


Pored uobičajene i podrazumevajuće brige o kalorijama i posledično višku kilograma, ishrana tokom leta specifična je i po tome što očekujemo da nas rashladi, osveži, okrepi i zasiti o istom trošku. Naravno, sve to treba postići manjim porcijama jer leto, jer kupaći, jer plaža…

Obrok-salate
Lagana hrana

Najjednostavnije rešenje su takozvane obrok-salate koje obiluju svežim povrćem (vitamini i minerali) i imaju kao dodatak malo mesa ili jaja (belančevine) i krutone ili pirinač ili testeninu (ugljeni hidrati). To bi bio obrok uz koji vam nije potreban nikakav prilog.

Najčešća greška koju pravimo tokom leta je da izbegavamo kuvana jela. Jaka supa ili čorba s mesom i povrćem u rangu je obrok-salate, s tim što su obroci „na kašiku“ bolji za varenje. Predlog je da salate i obrok-salate kombinujete s kuvanim obrocima. Na primer, do srede se hranite zelenišom, a onda skuvajte čorbu, pa, kad je pojedete, nastavite sa „zelenom“ kuhinjom.

Podrazumeva se da jedete što više voća i povrća, najbolje presnog.

Slatkiši uopšte nisu na crnoj listi tokom leta, ali je sasvim logično da ćete prednost dati sladoledu, kupovima i šejkovima umesto krofnama, lenjoj piti ili salčićima.

Kažeš leto, misliš sladoled

Onaj „pravi” sladoled kuva se i meša nekoliko puta otkad ga stavite u zamrzivač, najbolje na 1/2-1 sat dok se sasvim ne stegne. Mera: osam žumanaca, šoljica šećera, 2 šoljice mleka, 1/4 šoljice mleka u prahu (ili 1/2 šoljice kondenzovanog mleka, ali onda samo šoljica mleka), šoljica slatke pavlake i, ako želite sladoled od vanile − kašičica ekstrakta vanile, za voćni sladoled − 3 šoljice voća, za čokoladni − 50-100 g čokolade…

Slatku pavlaku za sladoled zagrevajte na tihoj, najviše srednjoj vatri, dok ne počne da struji, nikako ne sme da provri.

Sladoled sa šlagom napravite od tri kesice šlaga umućenih s 2,5 dl mleka, pa spojte s odvojeno umućenim 2,5 dl jogurta i 300 g šećera. Arome dodajte po želji.

Još jedna mera za sladoled sa šlagom: 1/2 kg šlaga u prahu umutite s 1/2 l hladne vode i pomešajte s ohlađenim 1 l mleka skuvanim s 1/2 kg šećera i 5 g limuntusa.

Mera za sladoled s kiselom pavlakom: 4 dl pavlake pomešajte sa čašom šećera, pa spojte s dve kesice šlaga umućenog s polovinom mere mleka ili vode od naznačene u uputstvu. Ako želite voćni sladoled, stavite najviše 200 g voća.

Najbrži sladoled: čaša šećera, čaša slatke pavlake i čaša voća − umutite i stavite u zamrzivač.

Podeli s drugima