chrome-feel-it-like-a-scientist-main

Od Južne Afrike do Vankuvera i Zapadne obale, sa ambasadorkom Kuvajta u Bruklinu između, premijera Slovopresovih pasus-prikaza ovogodišnjih albuma/singlova je pred vama!

Marko Nikolić

The Dollfins – I’ll Do What You Want Me To (Surfing Loser Space Cult)

dollfins

Iako za sebe tvrde da su na Zemlju došli sa male, ljigave i izvrnute planete Gunk smeštene u galaksiji Neverice, ova trojka u kojoj žene čine dvotrećinsku većinu jedna je od perjanica garažne kejptaunske scene. Duboko u muzičkom podzemlju, Južnoafrikanac (bubnjar Pussy Slap) i Južnoafrikanke (pevačica i gitaristkinja Fuck You i basistkinja Bear Trap) očigledno znaju da održe balans između primalne prljavštine i sugestivne melodije, što rezultira zarazno-poletnim pesama među kojima se izdvaja nestvarna Is It Only In Your Dreams?, u šta se i sami možete uveriti klikom na link iznad omota. Gledamo raskalašnu SF bahanaliju od spota za naslovnu numeru:

Chrome – Feel It Like A Scientist (King of Spades)

chrome_scientistlp

 

Povratnički album kultnog eksperimentalnog rok sastava sa Zapadne obale lepo se uklapa u teoriju da na savremenoj muzičkoj sceni glavnu reč i dalje vode proverena imena. Takav zaključak bi ipak bio brzoplet i nepravedan prema pionirima industriala koje već gotovo punih 40 godina predvodi gitarista Helios Creed (suosnivač Damon Edge nije među živima još od 1995), jer nova ploča momentalno zavodi (grobljanskom) svežinom izraza i vanvremensko-onostranim odlikama, podsećajući da najbolji u ovoj (alternativnoj) igri i dalje poseduju moć da slušaoca teleportuju u neku bolju, paralelnu dimenziju. Ciljano stvaran za ljude koji ne slušaju muziku u prolazu, Feel It Like A Scientist višestruko vraća slušalačko strpljenje uloženo u njega. Nimalo loše za bend koji, sudeći po svedočenjima očevidaca sa ovogodišnje evropske turneje, gro svojih fanova ima među ocvalim japijima, ljudima koji su u svojim prethodnim životima bili nešto sasvim drugo. Slušamo pesmu Prophecy:

Fatima Al Qadiri – Asiatisch (Hyperdub)

asiatisch

Kuvajćanka nastanjena u Bruklinu umetničkim sredstvima je obrnula orijentalistički štos baziran na arogantnim stereotipima i neznanju Zapadnog sveta o ostalim delovima planete tako što je snimila album posvećen Kini, a da je nikada u životu nije posetila. Udarajući odmah ispod pojasa kineskom obradom Prinsove pesme koja je proslavila Sinead O’Connor (Nothing Compares 2 U) (obrada obrade kao postupak kopiranja), Al Qadirijeva na saidovskom tragu znalački barata umilno istočnjačkim zvučnim ekvivalentima neiskustvenih utisaka postavljajući mogućnost na mesto činjenice i verovatnoću kao surogat istine. Zvučna razglednica sa mesta kog nema, osim u svesti(ma) – teorijski potkrepljena muzika i dašak svežeg vazduha na prečesto umornoj elektronskoj sceni. Slušamo Shanzhai:

Shit and Shine – Powder Horn (Diagonal)

shit

Već deset godina unazad, fanovi Shit and Shine znaju da nikada sa sigurnošću ne mogu znati šta ih čeka na idućem albumu britansko-američke grupe. Bend koji je s uspehom pokrivao brojne žanrovske teritorije od noisea i težih gitarskih formi preko funka i plesne muzike, na ovoj ploči spušta loptu tako što umače prste i u reggae vode, ostajući veran svom prvobitnom psihodeličnom usmerenju. Lutrija se još jednom isplatila, i još jednom je na delu potvrđeno da je ovo jedan od najboljih svetskih bendova u ovom trenutku. Slušamo Blowhannon:

Mother Upduff – Mud/Paced (Self Released)

mud

Nije poznato čime se članovi ovog kanadskog dueta hrane, ali slušalačka dijeta perkusioniste Meta Vejnrajta i gitariste/pevača Džefa Kolinsa koncipirana je po strogom režimu proverenih zvukova koji su apsorbovani i svi odjedanput izbačeni na poslednjem, četvrtom dublu pesama koje možete preslušati/skinuti preko linka iznad naslovnice albuma. Ako vam se dopalo inovativno mešanje tradicija u režiji italijanske grupe Go!Zilla, Mother Upduff je potpuno bend za vas – elektrifikovana piljevina hard bluesa, surfa, psihodelije i crnačke duhovnosti (bend stopostotno čine belci) uz mnogo mnogo soula. Sa samo osam objavljenih pesama u ponudi za sada, ova vankuverska banda već sada potpisuje ono što je misaona imenica za brojne izvikanije i produktivnije kolege. Slušamo melem za uši sa natpisom Paced na bočici:

Podeli s drugima