bears
Filmska kuća Dizni poznata je po animiranim filmovima u kojima su, gotovo uvek, neki od junaka životinje. Koje govore, pevaju, a često i pomažu ljudima. Knjiga o džungli je možda jedan od najlepših primera, a nedavno je poseban deo kuće Dizni, Dizni Nejčr, počeo da snima i dokumentarne filmove o prirodi

Kristina Đuković

Posle filmova o šimpanzama, planeti Zemlji i afričkim mačkama, snimili su i dokumentarac Medvedi koji prati prve korake tek rođenih medvedića u filmu nazvanih Skaut i Amber i borbu njihove majke, medvedice Skaj da ih nauči preživljavanju. Kako se u filmu naglašava, prvih godinu dana u životu medveđih mladunaca je posebno komplikovan i težak kako za njih same, tako i za njihovog jedinog staratelja, medvedicu. Od izlaska iz bezbedne pećine i buđenja iz zimskog sna pa do prvih zalogaja hrane, treba prevaliti dug i opasan put. Film Medvedi upravo sledi tragove medveđih šapa od kraja zime, kada potraga za školjkama, lososima i drugom hranom počinje, pa sve do početka novog zimskog sna.

Na tom putu, ova mala medveđa porodica nailazi na prepreke i pretnje – od snežnih lavina koje se velikom brzinom survavaju sa planinskih vrhova, preko sivog vuka koji uporno pokušava da se domogne mladunaca pa do ostalih, starijih medveda koji štite svoju teritoriju jer i sami pokušavaju da se nahrane do zime. Čak i onda kada nisu direktni plen grabljivica, medvedica ima pune ruke posla da nestašni i radoznali mladunci ne nagrabuse u međusobnim borbama drugih, odraslih medveda. Iako, kao ponosni predstavnik vrste grizli medveda, odrasla medvedica dostiže težinu i do 450 kilograma, ipak ova borba sa ne baš pitomom prirodom za Skaj nije ni malo laka.

salmon

Kao dokumentarni film o preživljavanju, Medvedi je na prvom mestu napeta drama, mada poput Marša pingvina pati od preterane intervencije u vidu humanizovanih odnosa i sukoba. S druge strane, u isto vreme ovaj dokumentarac pruža uzbudljiv obilazak predivnih, za oko većine nas, skoro nestvarnih prizora prirode.Snimljen u Nacionalnom parku Katmai koji se ubraja u 58 američkih parkova, a od 1980. godine je zaštićen zakonom, film je i pravi putopis koji ostavlja bez daha – od snežnih padina moćnih planina, preko čudesnih planinskih brzaka, jezera, pa do zelenih polja na kojima Skaut i Amber uvežbavaju svoje prve korake i savladavaju prve zalogaje hrane. Park se nalazi na jugu Aljaske i po površini od skoro 20 hiljada kilometara kvadratnih, zauzima prostranstvo čitave jedne države. Pogađate, upravo je i poznat po svojim smeđim medvedima, čija je podvrsta upravo ona iz koje potiču i junaci filma, a to su evropski smeđi medvedi poznatiji i kao grizliji.

Kolika je privilegija videti članove jedne takve porodice govori i tužna činjenica da su nekada ovi medvedi koji spadaju i u najmoćnije zveri u životinjskom svetu, bili naseljeni po celoj Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Međutim, danas ih ima veoma malo. Što posebno pojačava dramu preživljavanja i ovih njenih retkih pripadnika, kao što su medvedica Skaj i njena dva mečeta.

Podeli s drugima