Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs


12. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs – na 12 lokacija 121 filmska premijera, od 8. do 15. maja


Ovogodišnje, 12. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs predstaviće u Beogradu 121 premijerni film iz celog sveta, u 16 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Festival otvara svetska premijera filma Linija života Darka Bajića, 8. maja, u 20 sati, u Kombank dvorani, dok će na svečanom zatvaranju, 15. maja, nakon dodele nagrada najboljim ostvarenjima, premijerno biti prikazan srpski dokumentarac Električni orgazam za ljude budućnosti u režiji Marije Vukić.

Linija života je film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića, oca reditelja Darka Bajića, dok je dokumentarac o Električnom orgazmu portret jednog od najdugovečnijih rok bendova na prostorima bivše Jugoslavije.

Izbor 12 potencijalno zanimljivih filmova s Beldocsa.

Sveci, Savo i Srbija (Savo Tufegdžić, Srbija, Južnoafrička Republika, 2019, 86 min)

Savo, rođen u Južnoj Africi, prvi put je 2010. godine posetio Srbiju, zemlju porekla svojih roditelja, gde se prvi put susreo s rođacima. Od tada se vratio 14 puta i naučio više o svojoj porodičnoj istoriji i zemlji. On je 2017. godine odlučio da dokumentuje svoje putovanje, prateći korene svog oca, od Bosne sredinom 1700-ih do njihovog naseljavanja u planinama Stance, u blizini Kraljeva.

 

Srećni prinčevi (Panos Deligiannis, Grčka, 2018, 82 min)

Sve od srca favele u Riju pa do Kipa Isusa Iskupitelja, pozorišna umetnost širi krila grupe dece, pružajući im priliku za slobodan let nad njihovim strahovima, njihovim snovima i ekstremnim kontradikcijama njihovog rodnog grada gde pištolji i bubnjevi odjekuju u istom mahnitom ritmu.

 

Poslednji mužjak na svetu (Floor van der Meulen, Holandija, Belgija, Nemačka, 2019, 72 min)

Na svetu je ostao samo jedan muški severni beli nosorog, a njegovi dani su odbrojani. Njegovo ime je Sudan, i nakon 42 godine na ovoj planeti odživeo je svoj život – i život svoje vrste – do samog kraja. Od lovokradica ga čuvaju naoružani telohranitelji, ali i okruženje novinara, turista sa selfi stikovima, i naučnika koji su odlučni da pronađu način da produže vrstu pre nego što bude prekasno.

 

Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri (RaMell Ross, SAD, 2018, 76 min)

Crni pojas južnih Sjedinjenih Država poznat je po svom istorijatu ropstva i siromaštva. RaMell Ross, koji je tamo godinama radio kao nastavnik i košarkaški trener, u svom debitantskom dugometražnom dokumentarnom filmu slika nijansiraniju sliku tog predela. Uz toplo, intimno oko insajdera, Ross beleži zajednicu okruga Hejl usmeravajući kameru na nekolicinu njenih pripadnika. Tokom perioda od pet godina sledi učenika i košarkaša Daniela Collinsa, mladog oca Quincyja Bryanta i ljude u njihovim životima.

 

Nerešeni slučaj Hamaršeld (Mads Brügger, Danska, Norveška, Švedska, Belgija, 2019, 128 min)

Godine 1961. avion sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hamaršelda misteriozno se srušio, ubivši Hamaršelda i većinu posade. Kroz slučaj koji je i pedesetak godina kasnije još uvek nerešen, danski novinar, reditelj i provokator Mads Brügger (Crvena kapela, Ambasador) vodi nas kroz istražnu zečju rupu kako bismo otkrili istinu.

 

MS Valentina (Melanie Hollaus, Austrija, 2019, 80 min)

Film o svakodnevnom životu na teretnom brodu MS Valentina. Rumunska porodica koja živi u domu napravljenom od čelika, koji uključuje dnevni boravak, kuhinju, spavaće sobe i kupatilo. Pomorac koji je smešten u kabinu veličine tri sa tri. Prtljažnik koji je ispunjen s 890 tona đubriva. Život porodice čvrsto je povezan s rekom. Voda dominira nad njihovima životom i radom. No, sudari i opasne vode takođe su deo svakodnevne rutine.

 

Konor Mekgregor: Ozloglašeni (Gavin Fitzgerald, Irska, 2017, 90 min)

Sniman tokom četiri godine, Ozloglašeni je ekskluzivni i necenzurisani uvid u Konorov strahoviti uspon od primanja socijalne pomoći i stanovanja u gostinskoj sobi u kući svojih roditelja u Dablinu do osvajanja višestrukih UFC titula i milionskih ugovora u Las Vegasu. Ovo je vrhunski pogled iza kulisa života jedne sportske ikone i njegovog spektakularnog uspona od dna do samog vrha.

 

Kamora (Francesco Patierno, Italija, 2018, 71 min)

Razvoj napuljske Kamore oblikovao je način na koji je grad evoluirao. Od prostog krijumčarenja kojim je sve počelo, do današnjih organizovanih, moćnih, ujedinjenih klanova, Kamora je razvila svoju sopstvenu vojnu moć. Koristeći jedinstven novinarski materijal koji datira od šezdesetih do sredine devedesetih u kombinaciji s originalnom muzikom italijanske kantautorke Meg, Patierno je rekonstruisao socioekonomsku istoriju izgubljenog grada u kome vas nasilje ne čini autsajderom, već herojem.

 

Dobro došli u Sodomu (Florian Weigensamer, Christian Krönes, Austrija, 2018, 90 min)

Pametno isprepletene, sudbine raznih protagonista otkrivaju kompleksnu priču ovog apokaliptičnog društva. Njihovi veoma lični unutrašnji glasovi omogućavaju dubok uvid u život i rad na ovom mestu – Sodomi. Život na deponiji postaje zagonetna slika naše moderne, globalizovane civilizacije, kratkotrajna tehnologija postaje metafora kapitalističkog luksuza, odbačenog društva. Naizgled apokaliptično okruženje za one koji tamo žive jeste mesto koje pruža perspektivu.

 

Bird on a Wire: Leonard Koen (Tony Palmer, VB, 1974, 121 min)

Leonard Koen je 18. marta 1972. započeo evropsku turneju u 20 gradova, počevši u Dablinu i završavajući u Jerusalimu 21. aprila. Drugi gradovi su bili London u Royal Albert Hallu, Stokholmu, Amsterdamu, Kopenhagenu, Beču, Berlinu, Parizu i Tel Avivu. Ovaj film je jedan utisak o onome što se desilo tokom te turneje.

 

Azbestno selo u Japanu (Kazuo Hara, Japan, 2016, 215 min)

Godine 2006. bivši radnici i rođaci radnika fabrika azbesta u okrugu Sennan u Osaki podneli su tužbu protiv japanske vlade tražeći naknadu štete nanesene njihovom zdravlju. Tokom osam godina Kazuo Hara prati tužitelje i njihov pravni tim, kao i istrage osnivača grupe za štetu od azbesta Kazuyoshija Yuoke. Iako je vlada bila svesna opasnosti po zdravlje, ona je stavila prioritet na ekonomski razvoj i zanemarila sprovođenje propisa i protivmera.

 

Belarmino (Fernando Lopes, Portugalija, 1964, 80 min)

Belarmino nije baš dokumentarac o boksu, već dokumentarac o životu boksera Belarmina Fragosa (1931–1982) na kraju njegove kratke karijere, i vrlo živahan, iskren, iznenađujući portret života običnog čoveka u Lisabonu šezdesetih. Glavni doprinos zapanjujućem umetničkom kvalitetu filma jeste sveprisutni Augusto Cabrito, verovatno najbolji portugalski snimatelj i fotograf u periodu od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog veka.

 

Podeli s drugima