Marjam je rodila 44 dece, njoj je 40 godina


Samohrana je majka koja brine o 38 dece jer nisu sva preživela: Marjam dnevno mora da obezbedi oko 10 kg mesa, 7 kg pasulja, 5 kg pirinča… Potrebe kao za restoran ili hotel


Nezvanično, najviše dece je rodila izvesna Valentina, žena Fjodora Vasiljeva – čak 69! Navodno je blizance rodila 16 puta, trojke sedam i četvorke četiri puta. Kad se sve sabere, to je 27 porođaja, u periodu od 1725. do 1765. godine. U osamnaestom veku nije bila tolika retkost da žena ima reproduktivni period od 20 godina, da rađa decu iako već ima unučiće. Ali deluje neverovatno da reproduktivni period traje 40 godina i da rodi ovako veliki broj dece. Zvanična dokumenta ne postoje osim manastirskih zapisa, ali se priča o 69 dece koju je rodila jedna žena održala duže od dva veka. Prvi put je pomenuta 1783. u The Gentleman kao „neverovatna ali istinita” jer je Fjodor Vasiljev predstavljen carici Katarini Velikoj. On je, ako je priča tačna, posle Valentine imao još jedan brak u kome se rodilo 18 dece!

Bila istina ili ne, fenomen mnogo trudnoća s više od jednog deteta postoji i danas. U Ugandi, sada već 41-godišnja Marjam Nabatanzi iz sela Kabimbiri rodila je – 44 dece! Nisu sva preživela, pa ih trenutno ima 38.

Rano je ostala bez majke, otac je dao prvom koji je zatražio njenu ruku. Bilo joj je 13 godina. Već sa 14 rodila je prve blizance. I sledeće tri trudnoće takođe su bile blizanačke. Iz dve trudnoće rodila je četvorke, usledile su četiri s trojkama i dve s petorkama. Još dva puta rodila je blizance, a sa po jednim detetom okončala je samo dve trudnoće.

Sva deca rođena su prirodnim putem i od istog su oca. Suprug je napustio posle poslednjeg porođaja, samohrana je majka. Bila je u lošem braku, muž je zlostavljao i uopšte nije vodio računa o deci. Najstariji blizanci rođeni su 1992, jedna od bliznakinja danas je medicinska sestra. Najmlađe dete rođeno je 2018. godine.

Želi da joj deca budu školovana, „da ostvare snove koje ona nije mogla”. S ponosom ističe kako neki žele da postanu lekari, advokati…

Marjam dnevno mora da obezbedi oko 10 kg mesa, 7 kg pasulja, 5 kg pirinča… Potrebe kao za restoran ili hotel.

Zato vredno radi: pravi kolače, frizure afričkih pletenica, organizuje i dekoriše proslave, skuplja lekovite trave i prodaje ih… Sama je zidala kuću za sebe i decu. Marjam ne odustaje, bori se kao lavica.

Svaka čast!

Foto: Kassim Kayira

 

Podeli s drugima