astro3

Sve o tumačenju natalne karte kroz 21 poglavlje, 31 ilustraciju i nebrojene primere poznatih i nepoznatih ljudi. Ovde ćete pronaći horoskope Nelsona Mandele, Merlin Monro, Edvarda Gejna, Džona Lenona, Bila Gejtsa, Breda Pita, Bila Klintona, Lilijen Betankur…

Milja Lukić

Ako od astrologije očekujete odgovore na sva pitanja o životu, pa i o smrti, nema vam pomoći. A ako je unapred odbacujete jer iste te odgovore ne može da vam pruži, takođe vam nema pomoći. Ako se pitate čemu onda služi, odgovor je: da upoznate sebe i pronađete način kako da se promenite. Ima još stvari koje može da vam pruži, ali, u najkraćem – ovo je suština.

Ako niste skloni krajnostima po pitanju astrologije i spremni ste da zaronite u okean upoznavanja sa samim sobom, knjiga Astrologija – Jezik nebeskih simbola pravo je štivo za vas. Autorka Jelena Studen Vojvodić napomenula je da se radi o „Udžbeniku iz natalne astrologije”. Moglo bi se naširoko govoriti o kvalitetima ove knjige, ali izdvojiću samo dve karakteristike koje čine onu malu ali drastičnu razliku u odnosu na ostala izdanja iz ove oblasti.

Na prvom mestu, što se retko sreće – iako knjiga obrađuje sve relevantne pojmove u vezi s astrologijom, čita se vrlo lako, i nije potrebno nikakvo predznanje da biste razumeli pročitano. Naprotiv, knjiga će vas zainteresovati pre svega obiljem primera za svaku stavku o kojoj govori, i sve je napisano prijemčivim stilom, razumljivo i interesantno.

Naravno, i onima koji se astrologijom bave, bilo amaterski bilo profesionalno, ova knjiga biće pravo blago jer otvara vrata razmišljanju – analizi, povezivanju, sklapanju kockica kako bi se protumačila nečija natalna karta. Autorka ponekad i decidirano kaže: „Razmislite, povežite…”. Nema gotovih rešenja. Primeri koje postavlja vrlo su interesantni – kako to da na primer Mars na istom mestu kod dve osobe ima sasvim drugačije značenje? I onda razvije priču, na koji način povezujete planete u nekom znaku i kući, u odnosu na njene aspekte s drugim planetama, vladarima znakova i kuća… Kombinacije su bezbrojne, logične… kao da sklapate slagalicu – od delića se najednom ukazuje slika.

Druga, ne manje važna karakteristika koja Jezik nebeskih simbola izdvaja od slične literature, jeste pristup astrologiji – od poglavlja u kome je objašnjen naučni i astrološki pristup „nebeskoj situaciji”, preko svih relevantnih stvari neophodnih da biste se snašli u šumi simbola i tumačenja, pa do detaljne analize na primeru jednog horoskopa. Na doslednosti i metodu učenja autorki svaka čast, to je onaj pravi profesorski pristup, u najboljem smislu te reči. Zato se opravdano i obraća čitaocu sa „dragi učeniče” jer to više nije samo atmosfera bliskosti već i skoro pa opipljive želje da neko stvarno nešto nauči. A učenje se ne svodi na „sutra će ti se desiti to i to” već na – promišljanje.

Nedavno mi se drugarica astrolog žali kako joj je klijentkinja ironično rekla: „E, baš si mi pomogla!“ Nezadovoljna je jer nije dobila odgovor šta treba da uradi sa svojim životom, koju odluku da donese. Čudno, i pored tolikog nipodaštavanja astrologije, neki ipak smatraju da ima supermoći, poput Boga. Šta tek reći za pitanja poput „kad ću se udati“, „hoću li se obogatiti“, „šta će mi se desiti tad i tad, u toliko i toliko sati“? Kad bi astrologija imala takvu moć, zašto bismo se oko ičega trudili? Dovoljno je sedeti i čekati da nam se ispune „proročanstva“.

Nije nikakva tajna da su se „proročanstvima“ povinovali mnogi. Hitler je imao oko sebe grupu astrologa, pa ko se snašao da mu peva onako kako on svira, preživeo je. Te sreće nije bila grupa astrologa oko Staljina. Svi su završili u gulazima. Možda je najilustrativniji primer Ronalda Regana koji je čak i svoju inauguraciju za predsednika upriličio – tačno u ponoć, po savetu astrološkinje koja je bila sastavni deo njegovog tima.

Ne može se, na primer, poreći  uticaj Meseca na naše živote, i to ne samo psihološki, već i fizički (menstrualni ciklus je najbolji primer). Možda ne tako očigledno, ali i druga nebeska tela utiču na naš život. Višehiljadugodišnje iskustvo posmatranja neba i dovođenje u vezu s onim što se dešava na Zemlji formiralo je astrologiju. To što astrologija i dalje koristi termin „planeta”, sasvim je druga stvar – u vreme kad je nastajala, nije se znalo šta su sateliti, magline…

Iz ove knjige ćete shvatiti da nema mesta ironisanju „e, baš si mi pomogla!”, da niko ne može da odlučuje umesto vas (pa ni astrolog), i najvažnije – da svako „proročanstvo” izvire iz vaše ličnosti, vaših sklonosti, misli, temperamenta… Međutim, nekad niste ni svesni kakvu „poruku” šaljete okolini i kako sebi „krojite” sudbinu. E, tu nastupa astrologija. Taj jedan mali korak može vam promeniti život.

POVEZANO

Uputstvo za naručivanje knjige

Beogradska promocija

Podeli s drugima