Miljin kuvar br. 55


Novi Miljin kuvar – Najbolje torte, po nepromenjenoj ceni od 27. septembra na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji


Postoje torte koje već na prvi pogled možete da prepoznate zbog karakteristične glazure, kao na primer doboš tortu, ili karakteristične dekoracije, kao na primer esterhazi tortu.

To vas nimalo ne sprečava da od jedne torte koristite recept za kore, od druge za fil, a od treće možete da iskoristite uputstvo za glazuru.

Ipak, eksperimentišite samo kad treba da poslužite uski krug ljudi, po mogućstvu onih koji su vam bliski. Za porodična slavlja ili svečane prilike držite se proverenih recepata, onih torti koje ste više puta pravili i koje se svima dopadaju.

Otkad izlazi Miljin kuvar, nekoliko puta prelistavali ste brojeve koji su za temu imali torte. Ipak, to nisu bile torte koje prve padnu na pamet uredništvu već su klasifikovane – nepečene, posne, svadbene… A Najbolje torte već jednom su izašle. Međutim, iako, bar sudeći po naslovima, ima ponovljenih recepata, oni nisu isti.

Koliko je recepata za, na primer, reform tortu! Većina zna čak osam, možda neko zna i više. Ipak, sve je to još uvek – reform torta. Naslov recepta mora da bude isti, iako se količina sastojaka, ponekad i sami sastojci, a i način pripeme razlikuju. Na kraju je ukus manje-više prepoznatljiv. Neka je bolja, neka lošija, neka skuplja, neka jeftinija… Kako god, još uvek je – reform torta. Recept za „reformu“ u ovom broju je klasičan, ali se na fotografiji vidi da je korišćena bela čokolada. Mala promena a značajna razlika, čak i na prvi pogled. Ovako bi moglo da se nabraja u nedogled, varijacije na istu temu su mnogobrojne.

U želji da se ne ponavljamo, a da ipak sve najbolje torte budu na jednom mestu, u ovom broju Miljinog kuvara naći ćete recepte koji su vam poznati, a možda baš i nisu.

 

Podeli s drugima