U ponedeljak, 27. februara, u 18.00 časova


Dve autorke, Ljiljana Gavrilović i Zora Kamber, u ponedeljak, 27. februara, otvaraju samostalnu izložbu u Beogradu, u Božidarcu, Radoslava Grujića 3. Možda čudi što je izložba samostalna, a dve su autorke; grupna izložba je s tri i više autora. Tako se izložba Ljiljane Gavrilović zove Jedanaest kompozicija – Enkaustika štampa na forksu, a izložba Zore Kamber Dodir tišine. Slike su izložene u Božidarcu do 13. marta.

Ljiljana Gavrilović rođena je u Beogradu 1958.godine. Diplomirala je na Višoj tekstilnoj školi – dizajn za tekstil i odeću. Status samostalnog umetnika ULUPUDS-a stekla je 2011. Živi i radi u Beogradu.

 

„Dobro oko, stvaralački nerv i sigurna ruka i ranije su se osećali u opusu Gavrilovićeve, kad su portreti i pejzaži, uz voće, seoske idile i domaće ljubimce, kao i drevni spomenici i poruke bili predmet njenog sagledavanja. Siguran sam da će mnogi uživati u vizuelizaciji autorkinih najnovijih motiva i namera“ – Radomir Mićunović.

Zora Jovičić Kamber rodjena je 1950. godine u Beloj Crkvi. Gimnazijsko školovanje završila je u rodnom gradu, a studije prava upisala u Beogradu. Tri decenije je živela van Bele Crkve, više godina provela je u dalekim afričkim zemljama, Rusiji, i obišla skoro celu Evropu. U početku je radila ikone, koje su po svojoj formi ličile na ruske, putne ikone. Njene ikone kao da same putuju, i danas ih ima po celom svetu.

 

„Slike Zore Kamber su, kako sama kaže, „poetska realnost”, koja podržava emocije i koja nas podseća na postojanje trajnog. Lepote ime svugde, a to pokazuje Zorin izbor motiva. Tonske vrednosti su jedan od kvaliteta Zorine slike, koji izazivaju i vladaju našim emocijama. I slutim da se svugde ćuti zrelo, kao duhovno traženje i davanje. Nebo me podseća na nebo Vlamenga. I nametnu mi se misao da mesečinom nije ništa izgubljeno. Čekao sam često da se mesec javi, i čekanje mi bi kao čežnja. I čekaću još divnih kompozicija i da čujem i da vidim u Zorinom radu“ – Milinko Ristović, likovni pedagog.

Podeli s drugima