Kulturni centar Beograda, galerija Podroom, od 12. januara do 4. februara, ulaz slobodan


 

Verujući da u našem sećanju sigurno postoji mesto za pomirenje, te da proces trajnog mira zavisi od adekvatnog odnosa prema kulturi sećanja, Centar za nenasilnu akciju (Sarajevo–Beograd) realizovao je niz izložbi fotografija pod nazivom Rat sjećanja. Nakon Sarajeva, Mostara, Banjaluke i Bihaća,  izložba će biti otvorena u Beogradu, 12. januara, u 19 časova, u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, Trg Republike  br. 5.

Izložba koju prati i publikacija deo je projekta Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991), a nastala je sa ciljem istraživanja, dokumentovanja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sećanja u Bosni i Hercegovini sa sve tri zaraćene strane, u duhu je ukupne misije Centra za nenasilnu akciju, koja podrazumeva promociju kulture mira i nenasilja.

Projekat je nastao iz osećaja obaveze da se reaguje i ukaže na probleme i opasnosti koji proizlaze iz aktuelne kulture sećanja uz nameru da se doprinese stvaranju klime za konstruktivan javni dijalog.

Trogodišnji proces rada na dokumentovanju spomenika nastalih u poslednjih 25 godina ima za cilj da podstakne preispitivanje uticaja kolektivnog sećanja na proces izgradnje mira.

Na izložbi će biti predstavljeno 50 fotografija autora Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horozovića, fotografa, mirovnih aktivista i članova istraživačkog tima CNA.

Sažetak monografije Rat sjećanja možete pronaći na http://nenasilje.org/publikacije/pdf/Rat_sjecanja.pdf.

Istraživanje i fotografije su dostupni na stanici: kulturasjecanja.org.

Podeli s drugima