fil

Slavni oskarovac (46) pronađen je danas (nedelja, 2. februar) mrtav u svom njujorškom stanu

Neimenovani zvaničnici potvrdili su Njujork Tajmsu da je uzrok smrti prekomerna upotreba narkotika: „Našli smo ga mrtvog sa špricem u levoj ruci. U kanti za đubre nađeno je pet praznih plastičnih kesica, a pored njega još najmanje dve u kojima se, kako smo ustanovili, nalazio heroin.“

Hofman je u mladosti već imao probleme sa drogom i alkoholom te je odmah nakon završetka koledža uspešno sproveo lečenje od bolesti zavisnosti. Kao već etablirani glumac, nažalost se vratio svojim štetnim mladalačkim navikama te je prošle godine prošao kroz proces detoksikacije, usled problema sa šmrkanjem heroina.

Iz dugovečne veze sa kostimografom Mimi O’Donel, Hofmana su nasledila tri deteta – dve kćeri (rođene 2006. i 2008) i najstariji sin, rođen 2003. godine.

Hofman je ovenčan Oskarom za glavnu mušku ulogu u filmu Kapoti 2006. godine. Osim toga, u još tri navrata je bio nominovan za najprestižniju filmsku nagradu za najboljeg sporednog muškog glumca. Tokom čitave karijere duge gotovo četvrt veka posebno se specijalizovao za uloge „iz drugog plana“, neretko uspevajući da „ukrade šou“ glavnim glumačkim zvezdama.

Posebno plodna je bila njegova saradnja sa producentom, scenaristom i režiserom Polom Tomasom Andersonom, u čijim se filmovima pojavljivao čak četiri puta (Noći bugija, Magnolija, Punch Drunk Love i Gospodar). Kao jednog od najboljih glumaca svoje generacije, publika će ga pamtiti i po glumačkim bravurama u filmovima Talentovani gospodin Ripli, Veliki Lebovski, 25. sat, Moneyball, Sinegdoha, Njujork, Skoro slavni, Igre gladi…

Osim filmske, Hofman se sa uspehom bavio i pozorišnom glumom – nakon uloga u tri brodvejska komada, tri puta je bio nominovan za nagradu Toni (pozorišni ekvivalent Oskara). Hofman se 2010. priključio dobrom broju svojih kolega okušavši se i kao režiser u romantičnoj komediji Jack Goes Boating.

(foto: Justin Hoch)

Podeli s drugima