grid

 

I na svom diskografskom oproštaju, pioniri tehničkog grind corea su na uobičajenoj visini zadatka

Marko Nikolić

„Glasovi iz pakla“ – to je citat ženinog konstantnog komentara svaki put kad se gajbom razliju ekstremni zvuci. Za oproštajni album Gridlinka rekla je da je “odvratan”, što u prevodu sa srpskog na srpski znači da je “odličan”.

Čak i ako ne gajite entuzijazam prema iskonskom zvučnom zlu, moguće je da ste naleteli na stvaralaštvo Gridlinka u prvoj sezoni serije Homeland kada se isto upotrebljava za mučenje jednog od Al Kaidinih afiliejta, i to sa prethodnog remek dela Orphan (2011), čije je dvanaestominutno trajanje toliko nabijeno surovim intenzitetom da apsolutno nikome nije palo na pamet da nešto prigovori u vezi sa long play oznakom na ovoj ploči. Probajte, uverite se.

Od tada, mnogo je prolivene krvi nevinih ostalo po američkim rukama, i Homeland se pretvorio u nižerazrednu niskostrasnu sapunsku operu, no sva sreća pa Gridlink ispada iz ovog šablona razočarenja i dalje svežim pristupom materiji. Zahvaljujući neljudskim tehnikalijama, svaka disonantnost pada baš tu gde treba, gitaroš Steve Procopio (Human Remains) s lakoćom izobličava happy metal rifove i nesumnjivo je da je ova labudova pesma trijumfalna.

Pevač Jon Chang (igrao sam jednu njegovu video igru pre nekoliko godina na fejsu) je već učestvovao u kreaciji najboljeg grind core albuma ikada – naravno da znate da je u pitanju The Inalienable Dreamless (2000) njegovog prethodnog sastava Discordance Axis. Tu je i basista Ted Patterson, Burnt by the Sun (verovatno se znaju preko Davea Wittea koji je, između ostalih kažnjavao bubanj i u D. A. i u BbtS), autora poslednje dobre metalcore ploče Perfect is the Enemy of the Good (2003), a od gostiju tu je i naše gore list Paul Pavlovich, vokal legendarnih Assuck, čiji je Anticapital (1992) jedno od esencijalnih grind core slušanja.

Ovaj album je duplo duži od Orphan, a i duplirano mu je trajanje pošto se uz album dobija i njegova “karaoke” verzija. Longhena je za dlaku slabija od svog prethodnika ali i dalje poseduje pregršt kaznenih aduta (Stay Without Me, Island Sun, Look to Windward za nove slušalačke susrete.

Podeli s drugima