BIG HERO 6

„Grad heroja“ je zabavan, dinamičan, emotivan, ima super priču i likove, čak i tvist na kraju!, deluje da može da zabavi i mlađe i starije, Eli ga je ispratila u bioskopu sa samo jednim odlaskom u vece i nešto malo vrtenja… Pa koja mu je mana, onda?

Slobodan Vujanović

Pogledajte pažljivo i videćete još bolji igrani film skriven ispod ovog animiranog. Bilo da na rediteljskoj stolici zamislite Stevena Spielberga ili Stephena Chowa, Big Hero 6 je mogao da bude fenomenalna „lajv“ avantura i da čak zadrži izgled i šarm nekih junaka (Baymaxa pre svega).

Zašto to mislim? Zato što ovo, ipak, nije „crtani za decu“? Glavni junak je tinejdžer. Iako je njegovo druženje sa robotom koji izgleda kao preduvana kegla i od gume je okosnica ovog filma, svi ostali njegovi pajtosi su studentarija. Glavni negativac nije tamo gde ga tražite, pokreću ga ozbiljni motivi za osvetu, a iza svega stoji solidno kompleksna drama sa tvistom. I da li sam spomenuo da je okidač za tinejdžerovo superherojstvo smrt njegovog starijeg brata?

Ako vam, pak, priča nije dovoljan razlog da verujete da bi ovo bio bolji igrani film, fokusirajte svoju pažnju podjednako i na spilbergovske momente, od odrastanja sa tetkom, preko uvođenja Baymaxa u kuću- stvari su „pokradene“ iz igranih dečijih avantura osamdesetih. S druge strane, sve akcione sekvence- od spektakularnog pojavljivanja negativca kao „princa tame“, preko sekvence juranjave kroz fiktivni San Fransokijo, do finalnog obračuna koji podjednako druguje drugim Transformersima koliko bilo kom od idiotskih rusvaja koji tvore Avengers. Preslikavanje svih tih obrazaca, skoro kadar po kadar kako bi to bilo na filmu, u animaciju, nije ih učinilo naročito dečijim.

O, da, ima i  Interstellar/ 2001: A Space Odyssey momenat koji bi tek razvalio…

Zbog svega toga, čini mi se, pate svi segmenti. Oni ne-akcioni izgledaju pomalo bezdušno kao epizoda Bratz i tačno im nedostaju mane i detalji živih ljudi, dok bi akcione sekvence oduzimale triput više daha da su (makar i CGI-ovani) ljudi bili u budalastim kostimima sa budalastim moćima.

Dobra stvar je da deca, pa i tinejdžeri, neće sve ovo provaliti. A možda ni vi.

SELEKTAH: 7minus/10

Podeli s drugima