Gogenovi portreti u Nacionalnoj galeriji u Londonu


Gogenovi portreti u Nacionalnoj galeriji u Londonu uglavnom su iz kasnije faze umetnika, iz vremena kad je počeo da napušta impresionizam i da se okreće simbolizmu


Nacionalna galerija u Londonu od 7. oktobra predstavlja izložbu koja je u potpunosti posvećena portretima Pola Gogena. Mnogi radovi na njoj su iz Gogenove kasnije faze, iz vremena kad je počeo da napušta impresionizam i da se okreće simbolizmu. U ovoj kasnoj fazi Gogen je stvarao portrete s dubljim značenjem. U seriji autoportreta predstavio je niz personifikacija, a posebnu predstavu o sebi izrazio je na platnu Christ in the Garden of Olives (Hrist u bašti s maslinama) koje je nastalo 1889. godine.

Christ in the Garden of Olives

Izložba u Nacionalnoj galeriji (Sainsbury Wing) predstaviće oko 50 radova – slike, radove na papiru, kao i trodimenzionalne objekte u različitim medijima – prikaze iz javnih i privatnih kolekcija iz celog sveta. Jedinstvena izložba portreta velikog francuskog postimpresioniste koji je živeo i stvarao u drugoj polovini XIX veka moći će da se pogleda do 26. januara 2020.

Gogenovi portreti u Nacionalnoj galeriji u Londonu

 

Podeli s drugima