Fin Grinal u Beogradu i Novom Sadu


U Domu omladine u Beogradu 9. oktobra, a 11. oktobra u Novom Sadu, u Firchie Think Tank Studio


Abum Resurgam (Ponovo ću ustati) je mnogo iščekivan, 8. album Fina Grinala, čuvenog engleskog kantautora sa stalnom adresom u Berlinu, poznatijeg pod imenom Fink, koji je širom sveta objavljen 15. septembra. Fink će u sklopu tromesečne turneje na kojoj promoviše novo izdanje nastupiti u Domu omladine Beograda, a 11. oktobra u Novom Sadu, u Firchie Think Tank Studio. Fink je već jednom bio u Beogradu, u februaru 2015. godine. Koncert u ponedeljak, 9. oktobra, počinje u 21 čas.

Fink je sarađivao s brojnim muzičarima poput Džona Ledženda i Ejmi Vajnhaus. Svoj prvi album Fresh Produce objavio je 2000. godine. Od 2006. i albuma Biscuits for Brekfast, Grinal nastupa zajedno s basistom Gajem Vitakerom i bubnjarom Timom Torntonom. Sasvim spontano, albumom Biscuits for Brekfast 2006. godine započeo je i svoju kantautorsku karijeru. Fink je muzičar koji je napravio prelaz od klupskog di-džeja i producenta elektronike do prvog kantautora koji je potpisao za legendarnu izdavačku kuću Ninja Tune.

Popularnost je stekao albumom iz 2011. godine Perfect Darkness i pesmom This is the Thing. Za ovo ostvarenje, kao i za prethodna, Fink je dobio mnoštvo pozitivnih kritika. Album Hard Believer iz 2014. godine je prvo izdanje koje je izašlo za izdavačku kuću R’COUP’D, koju je Grinal osnovao s timom Ninja Tune, a album do danas važi za najuspešnije ostvarenje ovog muzičara. Ovo izdanje je inspirisano životnim usponima i padovima, i opisuje teške bitke u životu kao i iskustva. Reč je o majstorskoj kolekciji pesama jednog umetnika koji se nalazi na vrhuncu kreativnih moći. Poznato je da je uticao na indi folk pevača Dejvida Noulsa, kao i da su se njegove pesme našle u brojnim poznatim televizijskim serijama poput The Walking Dead i CSI:NY.

 

Podeli s drugima