Keira Knightley and Mark Ruffalo in "Begin Again"

Još jedna subota i još jedan povod za novi filmski susret sa Đorđem Kalijadisom

Đorđe Kalijadis

Begin Again – John Carney  (SAD) 2013

ba2

Deset razloga zbog kojih bi trebalo pogledati Begin Again:

  1. Zato što je možda i bolji od filma „Once“, takođe odličnog filma reditelja Johna Carneya.
  2. Zato što u njemu Mark Ruffalo igra dasu od kojeg možete da prepisujete.
  3. Zato što je Keira Knightley ovde neviđeno simpatična.
  4. Zato što je autoru filma muzika veoma bitna stvar u životu.
  5. Zato što je dočarao lepotu gradskog života.
  6. Zato što je hipster ispao luzer.
  7. Zato što u njemu nema foliranja.
  8. Zato što ćeš se posle filma osećati dobro.
  9. Zato što je to priča koja budi nadu i odiše magičnim optimizmom.
  10. Zato što Cameron Crowe više ne snima slične filmove.

Ocena: (****) 4

***** remek delo

**** odličan

*** ok

** nije ok

* katastrofa

The Drop – Michaël R. Roskam (SAD) 2014

drop

Ima nečeg privlačnog u realističnim pričama, koje govore o ljudima izgubljenim na periferiji velikih gradova, upletenih u mrežu sitnog kriminala i osuđenih na doživotnu marginu. The Drop je takav film. Sumorna razglednica iz siromašnog dela Bruklina. Bob (Tom Hardy) glavni lik i povremeni narator, radi kao šanker u baru kod rođaka Marva (James Gandolfini). Marv je nekada bio faca, kada je kao lokalni mangup i polu-krimos, zaista bio pravi vlasnik bara koji se zove po njegovom imenu. Onda su se promenila vremena i došli su neki mnogo opasni likovi iz daleke Čečenije. Onda su Čečeni preuzeli bar i postavlili nova pravila, dok su se iza kulisa obavljale prljave kriminalne radnje. Na toj liniji se odvija jedna priča, krimi-drama, dok se na drugoj liniji odmotava druga priča, drama-melodrama, koja govori o Bobu i Nadji (Noomi Rapace), jednom napuštenom psu i lokalnom čudaku Didsu (Matthias Schoenaerts). Obe priče se u jednom momentu spajaju u jednu i dobijamo jedan solidan film koji vam ovom prilikom toplo preporučujem.

Scenario za ovaj film napisao je Dennis Lehane po svojoj priči Animal Rescue, a u pitanju je čovek koji je danas jedan od eminentnijih pisaca, scenarista i producenata u svetu filma i televizije. Lehane se proslavio kao autor novele Mystic River po kojoj je Clint Eastwood pre nekoliko godina snimio uspešan film, zatim scenariom za nekoliko epizoda kultne serije The Wire, kao i filmom Shutter Island Martina Scorsesea. Ovo je dovoljno dobar razlog da pogledate The Drop.

Ocena: (****) 4

Four Friends – Arthur Penn (SAD) 1981

four

U ono zlo doba, za vreme Drugog svetskog rata, u septembru 1942. godine, u Zapadnoj Srbiji, gradu Užicu, rodio se dečak po imenu Stojan Tešić. Svoje detinjstvo proveo je kraj Đetinje, a život i čuda koja nosi otkrivao je na Carini, Rakijskoj pijaci i drugim ćoškovima užičke kaldrme. Sa četrnaest godina otišao je sa porodicom u SAD, gde je započeo jedan novi život kao Stiv Tešić. Diplomira rusku književnost na Univerzitetu Indijana i ubrzo postaje cenjeni pisac i filmski scenarista. 1980. godine dobio je Oskara za najbolji filmski scenario za film Breaking Away Petera Yatesa.

Film 4 prijatelja je Tešićevo ljubavno pismo Americi, autobiografska priča o emigrantima koji su podigli Ameriku, priča o prijateljstvu i ljubavi, ali i jedan kritički osvrt na šezdesete. Školski primer kompleksne melodrame. Uostalom, kako da vam se ne dopadne film u kojem se kao lajt-motiv specifične osećajnosti, morikoneovski provlače Tamo daleko i Georgia On My Mind.

Ocena: (****) 4

Podeli s drugima