isla1

(Iako je jedan film rađen u holivudskoj produkciji) španski mini-serijal čeka Vas u novom nastavku naše standardne filmske rubrike. Dame i gospodo, ¡Señoras y señores!, señor Kalijadis!

Đorđe Kalijadis

Run All Night – Jaume Collet-Sera (SAD) 2015

 

runallnight

 

S obzirom da Mel Gibson i Brus Vilis slabije igraju u akcionim filmovima poslednjih godina, jedini koji je ostao kao nada za spas žanra je Lajam Nison. U ovom uzbudljivom akcionom trileru u režiji španskog gastarbajtera u Holivudu, Lajam Nison igra Džimija Konlona, plaćenog ubicu u penziji, koji igrom sudbine upada u vrtlog sopstvene prošlosti. Hrišćani veruju da će deci trnuti zubi, ukoliko roditelji budu jeli kiselo grožđe. Džimi Konlon je sa svojim pajtosom Šonom Megvajerom (Ed Haris) u mladosti pojeo mnogo kiselog grožđa i na onaj svet ispratio popriličan broj ljudi koji su se zamerili glavnom gazdi Šonu. U tom groznom i surovom svetu kriminala, Džimi je postao poznat po nadimku The Gravedigger.  Usledilo je povlačenje, griža savesti, alkoholizam. Njegov sin Majkl (Džoel Kineman) upada u nevolju koju je izazvao Šonov sin Deni (Bojd Holbruk). Džimi je svestan činjenice da je došao pravi trenutak za iskupljenje. Njegov povratak u igru sa radošču je dočekao i detektiv Harding (Vinsent D`Onofrio) koji je godinama pokušavao da dokaže Konlonovu krivicu iz prošlosti. Kreće paklena jurnjava sa mirisom baruta, prostrelnim ranama, slomljenim pisoarima i epizodnom ulogom matorog Nika Noltija. Run All Night nas uvereva da je u Holivudu još uvek moguće snimiti pristojan akcioni film.

Ocena: (****) 4

***** remek delo

**** odličan

*** ok

** gledljivo

* katastrofa

 

 

Najmanje ostrvo (La Isla Minima) – Alberto Rodriges (ESP) 2014

 

isla2

 

Najmanje ostrvo (La Isla Minima) režisera Alberta Rodrigesa je detektivski krimi-noir na evropski način. Ukoliko ste voleli prvu sezonu američke serije Pravi detektiv (True Detective) ili korejski film Sećanja na ubistvo (Memories of murder), onda će vam se sigurno i ovaj film, manje ili više, dopasti.

Radnja se dešava 1980. godine u malom mestu na jugu Španije, u pokrajini Andaluzija. Ožiljci Frankove vladavine još uvek su vidljivi. Glavni likovi su dvojica detektiva, Huan (Havijer Gutieres) i Pedro (Raul Arevalo), koje šalju iz Madrida kako bi sproveli istragu zbog slučaja nestanka i brutalnog ubistva dve lokalne devojke. Pored klasičnog zapleta u potrazi za ubicom i filmskom radnjom koja se odvija u očaravajućem ritmu, autor je posebnu pažnju usmerio ka glavnim likovima priče. U njihovim karakterima i njihovom odnosu, naznačena je podeljenost španskog društva, koja je svojstvena svakom društvu tek izašlom iz diktature. Jedan detektiv je voleo Franka i služio mu, dok je drugi bio pripadnik struje koja je rušila diktatora. Međutim, manihejski pogled na problematiku suviše je jednostavan da bi se stvari realno sagledale. Ništa nije crno-belo. U potrazi za ubicom i otkrivanju zločina, protagonisti se bore i sa demonima sopstvene prošlosti, kako bi sami sebe shvatili i međusobno se razumeli. Dobar film, zaista dobar.

 

Ocena: (****) 4

 

 

Grešna zajednica (La Comunidad) – Aleks De La Iglesija (ESP) 2000

 

lacomunidad

Španski autor Aleks De La Iglesija režiser je čije filmove možete ili ne možete da svarite. Spadam u grupu filmofila koja obožava veći deo njegovog opusa. La Comunidad ili Grešna zajednica jedan je od onih filmova koji su mi promakli u periodu kada su bili aktuelni, ali sam ga sa velikom radošću dočekao petnaest godina kasnije. Metažanrovska crna komedija sa elementima krimi-horora, koja žestokom satiričnom podlogom napada ljudsku pohlepu kao dominantu savremenog sveta. Osim toga, kroz kadrove je primetna i filmofilska erudicija samog autora, koja je diskretnija od Tarantinove, ali ukazuje na činjenicu da nema “pismenosti“ bez tradicije, bez obzira da li je tretiramo postmodernistički ili kao arhetipski obrazac. Ovde prvenstveno mislim na hičkokovske scene sa krova zgrade Banco de Bilbao.

Karmen Maura igra Huliju, agentkinju za nekretnine iz Madrida, kojoj je palo na pamet da tajno iskoristi jedan od stanova koje prodaje kako bi razbila bračnu monotoniju. Nije želela ništa više osim romantične večere i seksa sa mužem. Stvari počinju da se komplikuju kada otkrije da se u stanu iznad njihovog nalazi leš starca koji je dobio na sportskoj prognozi. Kako se novac našao u Hulijinim rukama, svi stanari zgrade urotili su se protiv nje. Hulija nije ni sanjala da je upala u neočekivani razvoj zavere, koju je dugo planirala grešna zajednica iz madridske zgrade. Otkačen humor, bizarni likovi, ekscentrična priča, genijalni autorski pečat. Aleks De La Iglesija bez sumnje je jedan od najznačajnijih autora modernog filma.

 Ocena: (****) 4

Podeli s drugima