milenaknjiga

Po prostoru u kome živimo, vešto oko i psihološki pronicljiv um može da sazna sve o nama. Baš sve, i to na prvi pogled. Ne postoji „alibi”, na primer nedostatak novca. Svaki dom je ogledalo vlasnikovog karaktera

Milja Lukić

Knjiga „Šta vaš dom otkriva o vama” arhitekte Milene Obradović već u naslovu napominje da se ne radi o još jednom prilogu arhitektonskoj literaturi iz serijala „Uradi sam” ili „Kako da što bolje uredite svoj dom”. Na vrlo interesantan način, stručno (i psihološki i arhitektonski), uz mnoštvo fotografija domova kako anonimnih tako i poznatih ljudi, autorka se pozabavila psihološkim profilima vlasnika enterijera.

Da se razjasni na početku, ovde nema ocenjivanja šta je bolje ili lepše, jer je svaki enterijer u kome se osećamo dobro – odličan, već o prepoznavanju karaktera preko uređenja doma.

Na primer, svi rado i često koristimo belu boju u enterijeru, ali: „Bela boja kod zdravog i faličkog karaktera predstavlja jednostavnost, puno mogućnosti; kod prisilnog karaktera sterilnost i pedanteriju; dok kod narcizma i modifikovanog narcizma predstavlja prazninu.” Kako da prepoznamo u koju kategoriju da se smestimo? Preko detalja koje biramo, načina uređenja… o čemu ćete u knjizi naći mnogo primera i u slici i u reči.

Osnovna karakteristika mazohističkog karaktera je haos. Kad otpočne renoviranje, ima u planu braon, sivu i drap boju, a završava crvenom, zelenom i sivom. Prepoznaje se po prenatrpavanju stvarima i formiranju nefunkcionalne sredine, kao i nekorisnih slobodnih prostora u stanu, jer je sav nameštaj sklonjen u stranu, a detalji, iako višak, imaju opravdanje da su „lepi” ili „drage uspomene”. Takođe, kao nestabilan karakter, i enterijer mu nikada nije konačan.

 

1. Haos

 

Faličko-narcistički karakter enterijerom „govori“ da ima moć, dominacija je glavna karakteristika. Osnovne boje su bela, braon i siva. Ovo su osobe okrenute ka budućnosti, uglavnom na visokim položajima u društvu ili tim položajima teže. Pored bogatih i uspežnih menadžera, tu su i moćni privatnici, ali i inženjeri, bilo da su materijalno dobro zbrinuti ili nisu. Bez obzira što je za ovaj „stil” potrebno dosta novca, može se prepoznati i u prostorima gde ga nema.

 

2. Dominacija (moć)

 

Prisilni karakter odlikuje zatvorenost enterijera, svojevrsna strogost. Osnovne boje su braon i bela. Na ovakve enterijere najčešće nailazimo u domovima ambasadora, političara… i ljudi iz kriminalnih struktura.

 

3. Strogost (zatvorenost)

 

Narcistički karakter najlakše se prepozna po konfuziji u enterijeru. To nije isto što i haos, ovde je reč o kopiranju stilova. Osnovne boje su bela i bež. Vlasnici enterijera s ovakvim karakteristikama najčešće imaju pozersko ponašanje, difuzni identitet, zavise od tuđe podrške i mišljenja. Često dolaze iz manjih provincijalnih sredina i siromaštva. Uglavnom su neobrazovane, doškolovane kroz vreme, na lakši način došle do novca. Enterijeri ovakvih karaktera prilagođavaju se ambijentu poput kameleona, i od svih najlakše uplove u kič s detaljima u zlatu, srebru…

 

4. Konfuzija (kopija)

 

Zdrav karakter odlikuju balans i jednostavnost u enterijeru. Osnovne boje su: bela, crvena, zelena, crna, plava, žuta. Nema strogih pravila u uređenju, ambijent odiše ležernošću i sve je podređeno udobnosti. Ne robuju markama i stvarima. Naginju minimalizmu, ali nije pravilo.

 

5. Jednostavnost (balans)

 

Modifikovani narcistički karakter prepoznaje se po imitaciji. „Kod ovog karaktera crte ličnosti su identične kao kod narcizma, samo oni drugačije sagledavaju sebe u prostoru. Kod njih je drugačiji pristup ambijentu, s najviše pozerske tačke. Uglavnom su to osobe koje dolaze iz manjih i provincijalnih sredina, osobe koje su teško stekle svoje bogatstvo, zatim osobe s nasleđenim bogatstvom, direktori kompanija.” Osnovne boje su: bela, bež, zlatna, svetloružičasta. Za razliku od narcističkog karaktera, modifikovani ne stvara konfuziju u enterijeru, ceo prostor je objedinjen u strogu celinu s istim komadima nameštaja.

 

6. Imitacija

 

Čitalac koji prvi u komentarima tačno odgovori na pitanje „Po kojoj se karakteristici najpre ogleda mazohistički karakter u enterijeru?”, dobiće od autorke knjigu na poklon. Inače, ovu zanimljivu knjigu (1.100 dinara) možete naručiti direktno od autorke putem imejla milena.obradovic@milena-design.com.

 

Podeli s drugima