nicije1

Dva vrlo dobra i jedan odličan, dva stara i jedan novi(ji), dva američka i jedan srpski, dva krimi-gangsterska i jedna drama… u novom nastavku rubrike Đorđa Kalijadisa

Đorđe Kalijadis

Dillinger – John Milius (SAD) 1973

dillinger

Danas je nesporno da se Milijusov prepoznatljiv rukopis iz 1973. godine sa debelim razlogom našao među remek-delima autentičnih gangsterskih filmova. Priča koja je fokusirana na sukob dve harizmatične ličnosti, Džona Dilindžera (Voren Outs), državnog neprijatelja broj 1 i Melvina Purvisa (Ben Džonson) FBI agenta. Ono što ovaj film uzdiže na pijedestal najvećih američkih kriminalističkih filmova je, pre svega, njegova vernost tradicionalnom žanrovskom kodeksu holivudskih krimića. Njegova ukorenjenost u poetike Velmana, Volša, Fulera i Oldriča, kao i ikonografija karakteristična za američke “tvrde” filmove iz sedamdesetih. Činjenica da su glumci preuzeti od Sema Pekinpoa, ukazuje da je Milijus pravoverni sledbenik vizuelne estetike zbog koje pravi filmofili vole američki žanrovski film. Voren Outs je napravio jednu od najboljih uloga u svojoj karijeri, Ben Džonson takođe. Pored njih dvojice u filmu još igraju Hari Din Stenton, Džefri Lujs, Mišel Filips, Ričard Drajfus.

Ocena: (*****) 5

***** remek delo

**** odličan

*** ok

** gledljivo

* katastrofa

State of Grace – Phil Joanou (SAD) 1990

state of grace

Gangsterska krimi-drama iz vremena kada nam je Holivud nedvosmisleno najavljivao da će se ovakvi filmovi sve manje snimati. Vremena su se menjala, to je bio problem, a Njujork u kojem se odigrava radnja ovog filma, sve manje je ličio na grad o kojem je pevao Lu Rid. Početak te promene je nagovešten i u filmu State of Grace  Phila Joanoua. Krupni kapital je početkom devedesetih razorio duh komšiluka istočno, zapadno, severno i južno od Tajm Skvera. Izvršena je japi-kolonizacija svih onih četvrti koje su naseljavali živopisni likovi kakve smo mogli da vidimo u američkim filmovima do kraja osamdesetih. Menjanjem sveta, menjao se i Njujork. Danas su to neke druge priče.

Šon Pen igra tipa po imenu Teri Numan, koji se posle pucnjave u nekakvoj sumnjivoj razmeni kokaina i keša, posle desetak godina vraća u rodnu četvrt Njujorka, naseljenu zajebanim Ircima i Žabarima. U jednom zadimljenom keltskom pabu, u kojem se slušaju The Pogues, sreće svog starog prijatelja Džekija kojeg tumači ultra-talentovani Geri Oldman. Džeki je alkos-krimos koji za razliku od svog brata Frenkija ima razvijeniji duševno-moralni sklop. Tačnije, Džeki karakterno nije pizda. On jeste psihotični ludak, ali ima srce za razliku od Frenkija, kojeg je sjajno odigrao Ed Haris. Geri Oldman je lik Džekija uspeo da uobliči neverovatno dobro, i ta uloga mu je bila odskočna daska za njegovu dalju karijeru, jer je u devedesetim izgradio još nekoliko antologijskih likova. Džeki i Frenki imaju mlađu sestru Ketlin (Robin Rajt) čija je prva ljubav bio Teri Numan. Njih dvoje obnavljaju svoju romansu iz školskih dana, a u međuvremenu dolazi do obrta koji će učiniti da ovaj film postane zanimljiviji i uzbudljiviji. U pitanju je jedno od onih dela na čijim temeljima su kasnije, neki drugi autori, gradili neke druge priče, koje dele sličnu atmosferu i slično geografsko područje (npr. Mystic River Klinta Istvuda).

Ocena: (****) 4

Ničije dete – Vuk Ršumović (SRB) 2014

nicije2

Hvaljeni i nagrađivani film-prvenac Vuka Ršumovića može se još uvek pogledati u beogradskim bioskopima. U pitanju je drama, rađena po istinitoj priči, o dečaku kojeg su pronašli lovci u nekoj bosanskoj šumi, negde polovinom osamdesetih. Dečak je odrastao sa vukovima i bio je potpuno divalj. Nije umeo da priča, nije umeo da hoda, kretao se četvoronoške i ponašao kao životinja.

Dečaka-vuka, privremeno smeštaju u lokalni socijalni centar gde ga upisuju u matične knjige, daju mu ime Haris, a potom ga šalju u specijalizovanu ustanovu u Beograd u kojoj bi trebalo da ga socijalizuju i uključe u civilizaciju.

Ničije dete jeste jedan od boljih domaćih filmova snimljenih u poslednjih par decenija. Nisam ljubitelj filmske estetike iz koje progovara atmosfera domaćih filmova iz osamdesetih, a koji se bave temom maloletničke delinkvencije i tugaljivim socijalnim osvrtima na zapuštenu decu. Ume to da bude patetično štivo šlihtarskog impulsa. Ovde toga nema, jer je autor znao šta hoće, i uspeo je da dočara duh vremena u kojem se odvijala drama o odrastanju ovog dečaka. Sa druge strane, u dramaturškom smislu, sve je urađeno sa merom i izbegnuta je svaka mogućnost skliznuća u površnu patetiku i društveno–politička palamuđenja. Ničije dete je ostvarenje skladnog saglasja i takoreći združene energije Ršumovića pripovedača i Ršumovića psihologa, što ga na neki način čini i svojevrsnim delom. Denis Murić je briljantno odigrao ulogu divljeg deteta kojom se upisao na listu najboljih glumaca među decom naturščicima. Svojom genijalnom ulogom može bez problema parirati devojčici koja je kod Hjustona tumačila lik Eni, ili Džejmiju Belu koji je igrao Bilija Eliota, ili Slavku Štimcu iz bilo koje njegove uloge, koju je onomad odigrao u SFRJ. Pored Murića (Harisa – Pućka) odličnu ulogu je odigrao i mladi Pavle Čemerikić (Žika) kao i Isidora Janković (Alisa). Što se tiče starije ekipe glumaca, moram priznati da me nisu fascinirali. Neki su nevidljivi, neki uvek isti. Srećom pa nisu toliko bitni. Glavna zasluga za uspeh ovog dela pripada Denisu Muriću, kao i reditelju Ršumoviću koji je uspeo da od glavnog nosioca priče izvuče ono najbolje.

Ocena: (****) 4

Podeli s drugima