fury

U novoj rubrici, čekaju vas prikazi starih i novih filmova iz tastature Đorđa Kalijadisa. Za premijeru, pred vama su refleksije o dva nova i jednom starom američkom filmu

Đorđe Kalijadis

Fury – David Ayer (SAD) 2014

furija

Ukoliko ste nekada uživali u holivudskim ratnim filmovima Sema Fulera i Roberta Oldriča iz epohe Drugog svetskog rata, “Fury” je onda pravi film za vas. David Ayer je definitivno naslednik, kako pomenutih autora, tako i ratničkog tripa Džona Milijusa. Stoga me ne čudi da je u jednom intervjuu izjavio da mu je “Apokalypse Now” omiljeni film.

Radnja ovog filma je smeštena pred sam kraj Drugog svetskog rata i sve se dešava u Nemačkoj u koju su ušle savezničke snage, ali nemačke trupe i dalje pružaju otpor. Fury je borbeni tenk kojim komanduje Don Collier (Brad Pitt), a čiju posadu čine još četiri vojnika. Svako od njih ima neku svoju ličnu priču iz mirnodopskih vremena, ali sada su svi u istom loncu, odnosno tenku, i ne preostaje im ništa drugo do da prežive.

Meni se film posebno dopao zato što sam kod autora prepoznao uličarski duh političke nekorektnosti, koji se ne stidi toga da stvari nazove pravim imenom. Fury je ratni-akcioni film koji prikazuje strahotu rata, ali u isto vreme ukazuje na činjenicu da u takvim situacijama padaju u vodu sva civilizacijska pravila i važe jedino pravila preživljavanja. Ono što je nekada u sličnim filmovima bio Li Marvin, to je ovde Brad Pitt, dok su Logan Lerman, Shia LaBeouf, Michael Pena i Jon Bernthal ušetali u priču kao likovi iz vijetnamskih filmova. Odlična režija, dobro odigrane uloge, dinamična i višeslojna priča. Što se mene tiče, ovo je jedan opasan film.

Ocena: (****) 4

***** remek delo

**** odličan

*** ok

** nije ok

* katastrofa

A Walk Among The Tombstones – Scott Frank (SAD) 2014

a walk

U pitanju je jedan nepretenciozan, ali poprilično mlak, neo-noir triler, sa zanimljivim i već viđenim zapletom. Privatni detektiv Matt (odlični Liam Neeson), nekada bivši pandur sa grehom iz prošlosti i grižom savesti koju nekako nosi, biva angažovan od lokalnog narko-dilera da pronađe otmičare i ubice njegove supruge. Istražujući ceo slučaj, Matt otkriva da postoji čitava serija sličnih otmica iza kojih se kriju psihopate koje su bliske i policijskim krugovima. U toku istrage, upoznaje simpatičnog i inteligentnog crnca tinejdžera TJ-a (Brian “Astro” Bradley), koji živi po prihvatilištima, vucara se po ulicama, lokalnim restoranima i bibliotekama, a koji postaje Mattov pomagač. Iako je prepun klišea, ne verujem da će vas odbiti, ali sve to mnogo bolje ste mogli da vidite u krimi serijama iz HBO kuhinje.

Ocena: (***) 3

Sestre – Brian De Palma (SAD) 1973

sisters

Kada je izašao iz godarovske faze, De Palma je snimio film Sisters, kojim je nagovestio svoju drugu fazu inspirisanu Hičkokom. U prvom planu su saspens, strava i voajerizam. De Palmin voajerizam, kao i kod Hičkoka, veoma je izražen, a njegove funkcije i osobine menjaju se od filma do filma. U filmu Sisters je osnovni pokretač radnje. Novinarka Grace Colier iz svog stana slučajno je videla ubistvo u stanu preko puta, u kojem je Danielle Breton, ili je to možda ipak bila njena sestra, sijamska bliznakinja Dominique, ubila muškarca sa  kojim je ugodno provela noć, nakon što ga je upoznala u TV emisiji Voajer.

Ovaj film ne spada u najbolja De Palmina ostvarenja, ali jeste film koji je najavio De Palmu kao autora na kojeg američki žanrovski film Novog Holivuda može računati. Kasnije smo dobili remek-dela poput Carrie, Dressed to Kill, Blow Out itd…

Ocena: (****) 4

Podeli s drugima