Festival Slobodna Zona


Od 1. do 6. novembra 13. filmski festival Slobodna Zona istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu


Filmski festival Slobodna Zona održaće se ove godine od 1. do 6. novembra paralelno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će u sredu, 1. novembra, u Sava Centru, biti svečano otvoren filmom Dan Oslobođenja u režiji Uġisa Oltea i Mortena Travika. Travik, pozorišni reditelj, konceptualni umetnik, kulturni diplomata i veliki obožavatelj grupe Laibach, uspeva u avgustu 2015. da spoji nespojivo – povodom 70. godišnjice oslobođenja Severne Koreje od japanske kolonijalne vlasti on posreduje, ugovara i organizuje (!) prvi koncert jedne rok grupe sa Zapada u Pjongjangu, glavnom gradu jedne od najzatvorenijih zemalja na svetu.

Slobodna Zona će predstaviti filmove koji pokreću, preispituju i stavljaju u prvi plan teme o kojima se danas malo govori. Selekcijom dominiraju dokumentarni filmovi, a zanimljivo je da je prisutan veći broj rediteljki i ženskih autorskih projekata u sve tri kategorije (međunarodna, regionalna i 14plus selekcija) nego prethodnih godina.

Na festivalu će biti prikazano deset dugometražnih i deset kratkometražnih dokumentranih, igranih i eksperimentalnih filmova pod nazivom Ka kolektivnoj nežnosti. U pitanju su strukturalno i tematski različita ostvarenja koje spaja momenat nežnosti u autorskom pristupu izražen kroz borbu za ravnopravnost i slobodu.

Pored afirmisanih reditelja čiji su filmovi prikazani na prestižnim svetskim festivalima poput Kana, Berlina i Lokarna, publika će imati priliku da upozna mlade autore koji svojim hrabrim filmskim jezikom polako utiču na svet filma. Među njima su i kratki filmovi koji će imati svoju domaću premijeru na Slobodnoj Zoni – Prioritet talentovane mlade rediteljke Jovane Kovanović i Nuspojave Dušana Zorića. Kratki film Prioritet odvija se na periferiji Beograda, a mladi bogati par nalazi onesvešćenog čoveka na ulici i donosi odluku šta će uraditi sa njim. Kroz uzbudljiv mizanscen, u toku samo jednog kadra, rediteljka nam daje okvir kroz koji se osvrćemo na naše društvo u datom trenutku. U filmu Nuspojave Dušan Zorić se bez obzira na svoje godine hvata u koštac s kompleksnom temom posledica rata i pitanja seksualnosti na postjugoslovenskom prostoru. Ovaj precizan film koji kulminira desetominutnim seksualnim činom, otvara brojna pitanja ne ostavljajući gledaoca ravnodušnim.

Ulaznice za otvaranje i film Dan Oslobođenja u Beogradu su dostupne na biletarnicama Sava Centra i Eventima po ceni od 500 dinara. Za ostale projekcije ulaznice potražite na blagajnama gde će se projekcije održavati po ceni od 300 dinara. U Novom Sadu ulaznice su dostupne na biletarnici Kulturnog centra Novi Sad, po ceni od 350 dinara za otvaranje i 250 dinara za ostale projekcije. U Nišu se ulaznice mogu nabaviti sat vremena pre projekcija po ceni od 300 dinara za otvaranje i 150 dinara za ostale projekcije.

Podeli s drugima