Džek Trbosek – da li je konačno otkriven identitet najpoznatijeg serijskog ubice


U naučnom časopisu Science, na osnovu DNK analize, obelodanjeno je da je Džek Trbosek – Aron Kosminski. Da li je slučaj rešen?


Najpoznatiji serijski ubica svakako je Džek Trbosek (Jack the Ripper) koji je u Vajtčepelu, radničkom naselju u istočnom delu Londona ubio i iskasapio pet prostitutki pre 130 godina. Ubijao ih je tako što bi im prerezao grkljan, a zatim ih secirao. Očigledno se radilo o čoveku kome je anatomija bila poznata.

Od kraja 19. veka pa sve do danas napisano je više od 150 knjiga i snimljeno mnogo filmova o ovim ubistvima, ali nijedno delo nije dalo odgovor ko je u stvari Džek Trbosek. Bilo je mnogo nagađanja, sumnjalo se i na poznate ličnosti: slikara Voltera Sikerta, pisca Luisa Kerola, čak i Alberta Viktora, unuka kraljice Viktorije, koji se zanimao za medicinu, a voleo je i prostitutke. Istraga se fokusirala na osumnjičene: frizera Arona Kosminskog, učitelja Montagjua Džona Druita, nadrilekara Frensisa Tambletija i serijskog ubicu Džordža Čepmena.

Tokom više od veka nagađanja, 2014, na osnovu forenzičkih dokaza, utvrđeno je da se najverovatnije (ali ne i sigurno) radilo o Aronu Kosminskom, poljskom emigrantu, koji je bio i policajac. Ovih dana, u naučnom časopisu Science obelodanjeno je da je Džek Trbosek – Aron Kosminski. Prvi put je nauka javno progovorila, ali ima i protivnika ove tvrdnje, koji kažu da slučaj nije rešen.

Džek Trbosek – da li je konačno otkriven identitet najpoznatijeg serijskog ubice

Na osnovu čega je izvršena genetska analiza, šta je bio forenzički dokaz koji ukazuje na Kosminskog? Radi se o šalu koji je pripadao četvrtoj žrtvi, navodno je bio pored nje kad su je pronašli. Šal je zamrljan, na njemu su tragovi krvi i sperme. Sperma je ubičina, svakako, ali trebalo je pronaći njegov DNK. Rasel Edvards je kupio šal 2007. i predao ga biohemičaru Jariju Lihelajnenu, koji je zajedno s Dejvidom Milerom, stručnjakom za reprodukciju i spermu, započeo izvlačenje i pojačavanje DNK iz šala. Došli su do potomaka Kosminskog i uporedili genetski materijal. DNK se podudarao. Na osnovu DNK analize došlo se do zaključka i da je ubica imao smeđu kosu i smeđe oči.

Kritičari ne prihvataju ova podudaranja kao konačan rezultat. Valter Parson, forenzičar s Instituta za pravnu medicinu na univerzitetu u Insbruku u Austriji, i njegov kolega Hansi Vajsenštajner, stručnjak za mitohondrijsku DNK s istog univerziteta, dovode u pitanje analizu mitohondrijske DNK, koja je bila ključna za „rešenje” misterije identiteta Džeka Trboseka. Kažu da ovakva analiza može samo da isključi osumnjičene, ne i da ih potvrdi.

Još ozbiljnija kritika je da nema pouzdanih dokaza da je šal zaista nađen na mestu zločina. Ako se tome doda i da je za ovako dug protok vremena šal postao kontaminiran, zaista se ne može sa sigurnošću tvrditi da je Džek Trbosek – Aron Kosminski.

Na isti način, genetskom analizom, Amerikanka Patrisija Kornvel je DNK materijalom iz pisama koje je navodno Džek Trbosek poslao policiji, pre nekoliko godina došla do zaključka da se radi o slikaru Valteru Sikertu. Ipak, pitanje je da li su pisma autentična.

Najzanimljivije je da su sve dosadašnje analize pisama (za tri se veruje da su verodostojna) potvrdile da bi Džek Trbosek mogao da bude i – žena.

Poslednja žrtva ubijena je 9. novembra 1888. godine. Posle toga više nije bilo sličnih slučajeva. Kosminski je umro 1919. u duševnoj bolnici, u koju je smešten zbog halucinacija. Da li je on bio Džek Trbosek?

 

Podeli s drugima