Dve nove izložbe u obnovljenom Muzeju „25 maj”


Muzej „25. maj” od decembra je ponovo otvoren posle renoviranja – čekaju vas dve nove izložbe: „Devedesete: Rečnik migracija” i „Projekat Jugoslavija”


Muzej „25. maj”, jedan od tri objekta koji čine kompleks Muzeja Jugoslavije, publika će ponovo moći da poseti u decembru. U obnovljenom prostoru biće otvorene dve izložbe – postavka „Devedesete: Rečnik migracija”, produkt istraživačkog rada autorskog tima ove institucije i „Projekat Jugoslavija”, primer dobre saradnje koju muzej ima s nezavisnim umetničkim platformama.

Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija”, koja će biti otvorena 5. decembra, učestvuje više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

„Projekat Jugoslavija” realizuje „Kiosk – platforma za savremenu umetnost” u saradnji s Muzejom Jugoslavije. Na izložbi, koja će biti otvorena 12. decembra, biće predstavljeni video-radovi koji sadrže intervjue 100 sagovornika/sagovornica različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije. Umesto konkretnog pitanja, autorke su svakom od učesnika/učesnica ponudile po jedan od identifikacionih kartona (koji sadrži: opis, datum ili period iz kog potiče i poreklo) predmeta koji su deo fonda Muzeja Jugoslavije.

 

Podeli s drugima