Destruktivna moda: Kenzo Takada


Japanski Parižanin, čiji su autentični stil modni kritičari nazvali nomadizam, a on sam za sebe kaže da se bavi destruktivnom modom – Kenzo Takada


Kenzo Takada rođen je 27. februara 1939. godine kao najmlađe od petoro dece u porodici. Otac mu je bio vlasnik čajdžinice. Još kao dečak voleo je da crta i pravio je haljine lutkama svojih sestara. Bio je prvi koji je pohađao modnu školu Bunka Gakuen, do tada rezervisanu samo za devojke. Radio je kao dizajner i model za lanac robnih kuća i u raznim modnim žurnalima. Tada je živeo na periferiji Tokija u kućici koja se jednostavno – srušila. Dobio je odštetu od 350.000 jena, što je bilo dovoljno za kupovinu novog doma, ali on je novac uložio u put za Pariz.

Destruktivna moda: Kenzo Takada

Imao je neskrivenu ambiciju da se i u centru mode okuša kao dizajner. Na prvoj reviji bilo je svega 50 gostiju, neki modeli izazvali su (pod)smeh u sali. Bila je to revija kreacija jarkih boja, animal i floralnog printa, slobodnih krojeva, modernih ali inspirisanih japanskim kimonom. Nije odustao bez obzira na početni neuspeh. Sve što je pokazao na prvoj reviji kasnije je postalo njegov zaštitni znak. Sam je svoj stil nazvao destruktivna moda, što je ostala odrednica koja ga prati.

„Telu je potreban prostor, prostranstvo prostora, kako u fizičkom tako i u duhovnom smislu“ – govorio je Kenzo za svoje slobodne kreacije, krojeve koji ne sputavaju telo i najčešće su u univerzalnoj veličini. Sećate li se košulja koje nisu upasane u pantalone ili suknju već vire ispod džempera? Tako nešto prvi put je prikazano na jednoj od njegovih revija.

Destruktivna moda: Kenzo Takada

Nije mnogo lutao u stilu od samog početka. Najbitnije je da u startu nije hteo da juri za popularnim trendovima – želeo je da bude autentičan. U duši Japanac, kako kaže, a živi u Parizu koji ga nadahnjuje da stvara.

Destruktivna moda: Kenzo Takada„Još kao dečak, dok sam šio haljine za lutke sestrama, maštao sam o tome kako ću nekad oblačiti devojke s ’okruglim očima’, ženski svet s dalekog Zapada, i dok sam u Parizu tražio svoj put, shvatio sam da to moram biti Ja – mešavina Istoka i Zapada. To su meki prostrani džemperi, definisana ramena, prave linije, široki rukavi…“ Modni kritičari nazvali su njegov modni pravac – nomadizam, kao apsolutnu slobodu kroja, slobodu pokreta i boje koje odražavaju radost života.

Sedamdesetih godina dobio je popularnost kakvu zaslužuje, i imao je po pet kolekcija na godinu. Njegove revije nisu bili samo modni događaji već spektakli o kojima se priča. Najpopularniji butik u Parizu bio je njegov. Osamdesetih je revije iz zatvorenih prostora premestio na otvorene: zlatnim prahom zasuo je trg Viktuar, postavio šatore oko zamka u Bordou, most Pont-Nef ukrasio desetinama hiljada saksija sa cvećem… Može se reći da je imao revije na otvorenom na svim značajnijim mestima u Parizu.

Destruktivna moda: Kenzo Takada

Tada se zainteresovao i za parfeme. Prvi je osmislio 1988, i tada počinje „mirisna“ faza. Danas su njegovi parfemi, i za žene i za muškarce, među najcenjenijima.

Francusko Ministarstvo kulture 1984. dodelilo mu je Orden umetnosti i literature (rang viteza), a 1999. počašćen je američkom nagradom za „kosmopolitsku karijeru i vanvremenski stil, sjedinjujući najrazličitije kulture i tradicije“.

Destruktivna moda: Kenzo Takada

„Čovek mora da bude radoznao i da radi samo ono što zaista voli, čak i ako mu to ne donosi novac. Treba mnogo raditi i mnogo davati. Treba s vremena na vreme napraviti neki praznik, za sebe. Treba posetiti mesta gde je nebo plavo, pesak zlatan, a sunce jarkožuto. I onda se vratiti kući, i početi sve ispočetka.“

Destruktivna moda: Kenzo Takada

Devedesete godine prošlog veka prodao je svoj brend i rešio da se prepusti čistoj umetnosti i uživa u putovanjima. U skladu sa svojom filosofijom, putovao je, slikao i vajao, a onda se posle 15 godina vratio na modnu scenu, ovaj put kreirajući stvari za kuću. Svet je oduševila njegova „radionica od pet čula“ (Gokan Kobo). Kreirao je i posuđe, predmete za kuću i nameštaj.

Destruktivna moda: Kenzo Takada

Danas modni brend Kenzo vode Umberto Leon i Karol Lim, a Kenzo Takada bavi se dizajnom shvaćenim u najširem smislu.

 

Podeli s drugima