oscarNa sinoćnoj 87. dodeli nagrada Američke filmske akademije, film Alehandra Gonzalesa Injaritua proglašen je za najbolji film ove godine

Osim najvažnije, Birdman je ovenčan sa još tri priznanja, u kategorijama „najbolji režiser“, „najbolji originalni scenario“ i „najbolja fotografija“. Film Vesa Andersona Grand Budapest Hotel, koji je poput Birdmana ove godine imao najviše, ukupno devet nominacija, takođe je dobio četiri Oskara, ali sve u manje bitnim, tehničkim kategorijama: „najbolji kostim“, „najbolja šminka i frizure“, „najbolji produkcioni dizajn“ i „najbolja muzika iz filma“.

Whiplashu  Damiena Chazellea pripale su tri zlaćane statue – J. K. Simmons najbolji je sporedni muški glumac, a Oskarom su ovenčani i miks zvuka i montaža ovog filma. Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Eddie Redmayne koji je tumačio Stivena Hokinga u filmu The Theory of Everything, dok je najbolja ženska uloga delo Julliane Moore u filmu Still Alice. Oskar za najbolju žensku sporednu ulogu pripao je Patriši Arket za rolu u filmu Odrastanje Ričarda Linklejtera.

The Imitation Game ovenčan je Oskarom za najbolji adaptirani scenario, dok je za najbolji u kategoriji animiranih filmova proglašen sjajni Grad heroja.  Američki filmski akademici su za najbolji strani film proglasili poljsku Idu Pavela Pavlikovskog, dok je najbolji dokumentarac film Citizenfour.

Slušamo pesmu Glory iz filma Selma, koja je takođe dobila Oskara:

Podeli s drugima