Dom omladine Beograda, 30. mart, 16.30 čas.


U okviru 64. Martovskog festivala koji se održava u beogradskom Domu omladine od 30. marta do 2. aprila biće prikazan dokumentarni TV film Čarobnjaci o grupi dece koja pripremaju pozorišnu predstavu “Čarobnjak iz Oza”. Kako je reč o deci sa razvojnim smetnjama, njihov ulazak u svet L. Frenka Bauma, ujedno je i priča o specifičnom načinu na koji ovi klinci vide “naš” svet, a njihov rad na ulogama Doroti i njene ekipe, na čaroban način, šalje i povratnu refleksiju o svetu za koji smo i mi mislili da ga dobro poznajemo.

Ne bi se moglo reći da postoji išta neobično u tome što grupa dece priprema predstavu po motivima “Čarobnjaka iz Oza“. Ovaj teozofski roman imao je nebrojeno mnogo izvođenja i ekranizacija, a neprolaznost ove priče potvrda je univerzalne poruke koju ona nosi: u potrazi za, alegorijski gledano, mozgom, srcem, hrabrošću i porodicom likovi prolaze kroz razna iskušenja da bi se zapravo čitavo to putešestvije, kroz nadrealne svetove, završilo unutar njih samih. “Čarobnjaci”, prevashodno film atmosfere, prateći pripremu predstave “Crvene cipelice” pokušava da približi unutrašnji svet dece sa razvojnim smetnjama, koja su akteri ovog filma. Kroz formu mjuzikla, radnja prati sam radni proces i kroz likove i njihove probleme unutar narativa bajke, demistifikuje unutrašnje drame samih aktera.
Film Čarobnjaci nastao je u produkciji Dečije redakcije Kulturno-umetničkog programa RTS-a u saradnji sa udruženjem za afirmaciju dečjeg stvaralaštva “Svitac”, a ovo je druga celovečernja inkluzivna predstava koje je ovo udruženje izvelo.

Uloge u ovom neobičnom mjuziklu imaju deca sa razvojnim smetnjama (autizam, razvojna disfazija, oštećen sluh, smetnje u intelektualnom razvoju, poremećaj pažnje i Aspergerov sindrom) uz pomoć drugara, braće i sestara.
Film će biti prikazan u Domu omladine Beograda, u četvrtak, 30. marta, u 16 i 30 sati.

urednik: Ljiljana Stojković
scenario: Kristina Đuković, Maša Vujošević
producent: Dobrivoje Ilić
dizajn scene: Marko Rajić
montaža: Goran Mitrović
kompozicija i tekst: Ksenija Mirković
aranžmani: Dušan Alagić
dizajn i miks zvuka: Milan Anđelović, Velibor Hajduković
direktor fotografije: Milan Stanić
režija: Maša Vujošević

Podeli s drugima