Festivalu prethodi revija filmova Dani igre u Kinoteci, brojne radionice, majstorski kursevi i izložbe, a deo manifestacije jeste i gostovanje predstave Brodski/Barišnjikov u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova


Pod sloganom Velika igra, jedan od najvažnijih festivala umetničke igre u svetu, u okviru svog četrnaestog izdanja, od 24. marta do 11. aprila, predstavlja publici izuzetan izbor naslova. Ukupno 15 kompanija iz deset zemalja, sa preko 30 koreografskih postavki, biće predstavljeno u Beogradu i Novom Sadu. Festivalu prethodi revija filmova Dani igre u Kinoteci, brojne radionice, majstorski kursevi i izložbe, a deo manifestacije jeste i gostovanje predstave Brodski/Barišnjikov u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova.

Na samom početku festival je osvojio nagradu Fonda Jelena Šantić, a UNESCO ga je proglasio vodećim kulturnim projektom Jugoistočne Evrope (2006), nakon čega je usledio prijem u Svetsku plesnu alijansu (WDA ITI UNESCO). Godine 2011. festival je realizovan pod pokroviteljstvom Predsednika Republike, i dobio priznanje Zvezda Beograda od Agencije za Evropske integracije. Berlinski časopis BalletTanz 2012. godine najavio je Beogradski festival igre kao najreprezentativniju manifestaciju starog kontinenta i plesnog trendsetera. Deseta edicija manifestacije obeležena je predstavljanjem monografije Decadance u izdanju Službenog glasnika. Pet godina zaredom Beogradski festival igre realizuje se u saradnji s Delegacijom EU u Srbiji, a od svoje dvanaeste edicije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

 

PROGRAM

24. mart u 20 čas. | Sava Centar , Beograd

24. mart u 20 čas. | Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

Svečano otvaranje Festivala dovodi prvi put u naš region Balet BC iz Vankuvera. Dve koreografkinje, Kanađanka Kristal Pajt i Izraelka Šaron Ejal, već su imale priliku da izmame ovacije beogradske publike. Ove zrele, hrabre i zanimljive umetnice odabrale su virtuozne igrače kanadske trupe kako bi prikazale koncentrisanu snagu svoje umetničke vizije, i ujedno prvi put podelile scenu. Dva komada „obećavaju očaravajuću, preciznu i ujedno duboko promišljenu igru“ (Toronto Star).

26. mart u 20 čas. | Sava Centar (scena), Beograd

U istoriji dugoj više od 30 godina, izuzetan Škotski plesni teatar prvi put gostuje u našem regionu, na 14. Beogradskom festivalu igre. Celovečernji komad Jama inspirisan je japanskim paganskim ritualima i posebno ga je za ovu trupu kreirao popularni Damijen Žale. Koreograf koji tokom poslednje decenije potpisuje neke od najcenjenijih produkcija svetske scene, uključujući i nagrađivane radove nastale u saradnji s Akramom Kanom, Sidijem Larbijem Šerkauijem i Marinom Abramović, udružio je ovoga puta svoje ideje i energiju s poznatim vizuelnim umetnikom Džimom Hodžisom, koji je osmislio scenografiju.

 28. mart u 20 čas. | Beogradsko dramsko pozorište, Beograd

Joanis Mandafunis je započeo svoju igračku, a zatim i koreografsku karijeru u trupi Vilijama Forsajta. Sledeći trend iscrpnog istraživanja koje prethodi koreografskom procesu, kreirao je brojne cenjene i nagrađivane postavke. Najnovijim naslovom on odaje počast Osipu Mandeljštamu, pesniku ruske avangarde koji se borio za slobodu govora u režimu tiranije. Sprečen da objavljuje svoja dela i uništavan kao ljudsko biće, ovaj umetnik je posvetio život poeziji koja je postala svedočanstvo beskrajnog talenta i duhovne snage. Beogradsko izvođenje ovog komada uključuje i našeg glumca Pavla Pekića.

 29. mart u 20 čas. | Sava Centar, Beograd

Tokom tekuće pozorišne sezone holandska trupa Introdans puni 45 godina. Jubilej obeležava spektakularni program pod naslovom TUTTI, u kome učestvuju oba ansambla ove kompanije izvodeći tri premijerna naslova međunarodno proslavljenih umetnika. Flamansko-marokanski koreograf Sidi Larbi Šerkauji, Italijan Mauro Bigonceti i Grk Dimitris Papajoanu daju svoj lični, posve individualni pečat umetnosti savremene igre. U ovom nezaboravnom programu oni prikazuju istovremeno spokojnu lepotu i vrtlog strastvene, sirove igre, u izvođenju tehnički superiornih igrača.

30. mart u 20 čas. | Beogradsko dramsko pozorište, Beograd

Trupa Kinetički kolektiv iz Ferare pravo je osveženje u oblasti fizičkog teatra. U predstavi 10 mini-baleta, struje i oluje, ventilatori i dronovi, ptice i veliki žetei postaju alegorije odnosa koreografije i igre, u istraživanju koje se odvija od repeticije do improvizacije, i od zapisa do izvedbe. Srž ovog traganja jeste sveska iz detinjstva Frančeske Penini, gde je ona zapisala desetak koreografija, izmišljenih, ali nikada predstavljenih.

 31. mart u 20 čas. | Pozorište Atelje 212, Beograd

Nova produkcija Helene Valdman i njene berlinske trupe inspirisana je vezom između nacionalnih granica i žudnje za zatvorenim zajednicama. Komad Dobri pasoši, loši pasoši postavljen je za trupu savremene igre i trupu novog cirkusa. Odvojene živim zidom, dve grupe žive s dve strane linije. U suprotnosti s protokom informacija, robe i novca, ljudima bez dobrog pasoša nije dozvoljen prelazak na drugu stranu, dok postoje pasoši koji uživaju dobru reputaciju i nosiocima garantuju slobodu kretanja. Na raskrsnici između pozorišta, igre i socioloških istraživanja, Valdmanova se bavi pojmom graničnog iskustva, koje nikad nije pozitivno.

 

1. april u 20 čas. | Opera Madlenianum, Beograd

Apsolutna zvezda finske savremene plesne scene, Tero Sarinen je kreirao komad Preobraženo na originalnu muziku poznatog kompozitora Ese-Peke Salonena, isključivo za muške igrače. Osim kinetičkog kvaliteta, muzika ga je inspirisala svojom neverovatnom elastičnošću koja vodi od brutalno agresivnog – u nežno. Upravo su note obezbedile provokativnu i multidimenzionalnu iskru koja otpočinje bavljenje brojnim emocijama i virtuoznošću čoveka koji igra. Neustrašivi pred ekstremima osećajnosti i heroizma, i svim onim što se nalazi između, osam igrača teže beskonačnosti izražajne moći ljudskog tela. Po rečima kritičara, ovaj komad je „pravi trijumf muškog umetničkog izraza‟.

2. april u 21 čas i 3. april u 20 čas. | Pozorište na Terazijama, Beograd       

2. april u 20 čas. | Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

Prvo gostovanje njujorške trupe Balet Hispaniko, koja neguje novi izraz američke savremene igre, donosi premijerne i kultne komade tri koreografa. Anabel Lopez Očoa, Ramon Olje i Pedro Ruiz osmislili su i kreirali neponovljivo veče u kome se može otkriti strast flamenka, doživeti jedinstvena filosofija romskog naroda, i uroniti u neopisivu atmosferu noćnih klubova Havane, šezdesetih godina prošlog veka. Vašington Post navodi da su igrači ove trupe „tehnički najpotkovaniji i najmuzikalniji igrači koje ćete pronaći u sferi savremene igre, i jednostavno – prelepi za gledanje!‟.

 4. april u 20 čas. |Opera Madlenianum

Gostovanje Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Beogradu, posle dugo vremena, svakako će biti dobra prilika da pogledamo novu produkciju trupe koja obeležava 140 godina postojanja. Dve hrvatske koreografkinje – Maša Kolar i Marjana Krajač, donose jedno senzacionalno viđenje Ravelovog Bolera i poemu o nepoznatom, „tamnom pejzažu‟.

5. april u 20 čas. |Beogradsko dramsko pozorište, Beograd

Koreografi Vilijam Forsajt i Mateo Ferđon prihvatili su zanimljiv izazov kreiranja za iskusne i slavne igrače, koji su odnedavno članovi nove berlinske trupe Dance On. Projekat, podržan od programa Kreativna Evropa, ima za cilj da izgradi neobičan most između umetnika koji su donedavno nosili repertoar velikih baletskih trupa i sasvim mladih generacija koje tek stupaju na scenu.

 

7. april u 20 čas. | Sava Centar, Beograd

Betroffenheit je nešto poput živog filma u izvođenju vankuverske trupe Kidd Pivot, koja je pre nekoliko godina ostavila bez daha beogradsku publiku. Ujedno, možda i jedna od najneverovatnijih pozorišnih postavki koje se trenutno igraju u svetu! Trauma, stanje šoka i zbunjenosti preplavi ljude u susret katastrofi. To je vanvremenski, granični prostor, kome se iznova vraćamo, u borbi da steknemo i održimo razmak, i gde reakcija na užas traje dugo nakon što se sve umirilo. Krizni štab održava hitnu situaciju živom i prisutnom, dok istovremeno mirni glas poziva da se suočimo s prošlošću… Stalno ometanje, u vidu „šou-programa‟, zapravo nudi zadovoljstvo za kojim toliko žudimo. „Kristal Pajt je autor filmskih slika retke posebnosti.(The Australian)

8. i 9. april u 20 čas. | Pozorište na Terazijama, Beograd

Ovacije koje su pre nekoliko godina ispratile hip-hop igrača, boksera i koreografa Murada Merzukija iz Beograda, najbolja su najava za trupu Kafig. Ovog puta oni donose komad Piksel, u kome igrači nastupaju u prostoru sačinjenom od iluzija na 3D dekoru. Energična muzika otkriva telesnu poeziju usred sintetičkog pejzaša nastalog od digitalnih projekcija. Svaki umetnik je razigrano uronjen u nepoznati prostor, podeljene svesti, oslanjajući se na hip-hop virtuoznost, kombinujući poeziju i snove kako bi se stvorila predstava na raskršću mnogih umetnosti i savremene tehnike. „Zapanjujuće zadovoljstvo! Neka vrsta kidnapovanja emocija, s jedinim mogućim ishodom: prepuštanjem!‟ (Le Monde)

10. april u 17 i 20 čas. | Pozorište Atelje 212, Beograd

Rad britanskog umetnika Akrama Kana dobro je poznat publici Beogradskog festivala igre. Chotto Desh, što u prevodu znači „mala domovina‟, komad je koji se oslanja na Kanov jedinstveni kvalitet pripovedanja o raskršću svetova, kreiran kao ubedljiva priča o snovima i uspomenama mladog čoveka na putu od Bangladeša do Britanije. Koristeći posebnu mešavinu igre, teksta, slika i zvuka, ovaj komad slavi otpornost ljudskog duha u modernom svetu, obećavajući magično, očaravajuće i dirljivo pozorišno iskustvo za celu familiju.

11. april u 21 čas | Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd

Šaron Ejal je na prethodnom Beogradskom festivalu igre osvojila Nagradu Jovan Ćirilov – za korak više. Zato se vraća sa svojom trupom L-E-V iz Tel Aviva, i novim delom za koje je insipraciju pronašla u tekstu OKP Nila Hilborna. Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP), vrsta neuroze koja u navratima postavlja izazove u ljubavi i životu. Moćni komad, odigran u ritmu pulsirajuće tehno muzike koju je osmislio di-džej Ori Lihtik, govori o ljubavi koja izostaje, ili o ljubavnicima koji jedno drugome nedostaju, nudeći završetak festivala u neuhvatljivom ritmu.

 

EKSKLUZIVNO

23, 24. i 25. april u 20 čas. | Pozorište na Terazijama, Beograd

U centru Beograda, na Terazijama, Mihail Barišnjikov, baletski superstar i protagonista kultnih filmova i serija po kojima je postao poznat najširoj publici, nastupiće tri večeri uzastopno u komadu inspirisanom poezijom nobelovca Brodskog. Postavka čuvenog litvanskog reditelja Alvisa Harmanisa pozorišni je komad koji slavi posebnost i izuzetnost velikih umetnika, pokušavajući da otkrije nesagledive moći ljudskog tela i intelekta.

Podeli s drugima