iceberg-slim-portrait-of-a-pimp-3

Jedna od ključnih figura afroameričke proze i kum „gengsta repa“ predmet je interesovanja dokumentarističkog debija Horhea Hinohose, dugogodišnjeg menadžera repera, glumca i producenta ovog filma – Ice-T-ja

Marko Nikolić

Diplomci univerziteta sa betona imaju običaj da kažu: „Ako je prostitucija najstariji zanat na svetu, svodništvo je drugi najstariji“. Kako pokazuje dokumentarac posvećen Robertu Beku alijas Ajsberg Slimu, čelični živci, emocije na ledu i iznad svega nemilosrdnost prema „svojim“ devojkama su svakodnevna disertacija i ispit iz savremene psihologije.

Ajsberg (1918-1992) je proveo decenije na Istočnoj obali baveći se upravo drugim najstarijim zanatom na svetu, uvek maksimalno nalickan i sređen, „leden“, spreman za akciju i ekskurzije u svet kombinacija i narkotika. Nakon boravka u samici, doživljava prosvetljenje i rešava da svojim životnim iskustvima priđe na nov način i započne ispočetka. Seli se u Kaliforniji, ženi se belom ženom kojoj svakodnevno drži kućne propovedi bazirane na njegovim dogodovštinama. Jedne večeri, ona kreće da zapisuje njegove reči, ubeđena da sve to ima literarni potencijal. Nastaje njegova autobiografija Svodnik: priča o mom životu, kultno prozno ostvarenje i preteča onoga što se danas naziva „gengsta repom“.

Ice-T je u znak poštovanja sebi umetničko ime nadenuo upravo po svom idolu Ajsbergu, zbog činjenice da je znao napamet čitave pasuse iz njegovih ukupno devet romana. Osim toga, Ajsberg je i autor jednog „spoken word“ albuma i nekoliko scenarija tzv. blaxploitation usmerenja. Iz sačuvanih intervjua postaje jasno da se radi o čoveku vanredne elokvencije i briljantnog uma, osobi koja učinila vanredan napor u pravcu samopoboljšavanja. Još jedan reper koji je dao omaž svom prethodniku je Ice Cube, a sličnu fascinaciju njegovim životom i delom deli i Snoop Dogg koji kaže: „Kada čitate Slimove knjige, stičete utisak da je svodništvo najzabavnija stvar kojom se možete baviti“. A svi znaju da nije tako, da sjaj glamura nosi sa sobom i poprilično tamne senke, što Ajsberg Slim u svojim opisima „uličnog trovanja“ nije prećutkivao. Keep it Real – jedna je od osnovnih hip hop poruka nastala upravo unutar Slimove lobanje.

Kroz dokumentarac defiluju i brojne Slimove (manje ili više „udarene“) kćerke, profesori književnosti i njegove kolege, kao i komičar Kris Rok. Režiser Horhe Hinohosa iako debitant je već dugo u poslu kao Ice-T-jev menadžer što je lako primetno po priloženom. Portret svodnika može i da se tumači kao odavanje počasti i poštovanja pioniru uličarskog literarnog izraza, ljubavno pismo faca koje uglavnom poznajemo po tome što su kamene.

Prva decenija novog milenijuma kulturološki je značajna i po tome što je definitivno jasno da je za sticanje oreola „klasika“ potrebno neuporedivo manje vremena nego što je to ranije bio slučaj. Bitnici poput Keruaka, pa Fante, Bukovski, pionir gonzo novinarstva Hanter S. Tompson, čak i Uelbek samo su neke od ličnosti koje su u ubrzavanju ovog postupka već postale besmrtne. Za neke nesumnjivo pametne i sposobne ljude Ajsberg Slim je veći od svih njih zajedno, što se lako može utvrditi i procenom dometa i uticaja hip hop kulture na globalno društvo današnjice. U Srbiji (i Hrvatskoj) je prevedeno samo jedno njegovo delo i to „Svodnik…“, te se po odgledanom sama od sebe nameće nova misija lokalnih tragača i sakupljača autentične kulture i (pre svega) prevodilaca sa engleskog jezika.

Podeli s drugima