Adem zvani Krst – Mirsad Pašović


Suštinski, ovo je treće izdanje knjige „Adem zvani Krst“. Do sada je već imala dva izdanja u BiH, ali joj je u Srbiji ovo prvo predstavljanje


Činjenica je da knjiga koja doživi više od jednog izdanja u startu pobuđuje interesovanje jer se već svidela mnogima, i velika je verovatnoća da će se svideti i vama. Upravo je tako i s knjigom Adem zvani Krst. Knjigu nećete ispuštati iz ruku dok je ne završite.

Adem je momak koji je dospeo u popravni dom jer je učinio nešto časno u nečasnom svetu, i pre svega zahvaljujući nečasnom čoveku na položaju. Kako to obično biva, iako popravni, ovaj dom ga neće popraviti, ali su velike šanse da ga pokvari. Nije ga toliko pokvario koliko je učinio da zbog novih nepravdi pobegne iz njega. Otišao je prvo u Italiju, sad već sasvim svestan da jedino kriminalnim delatnostima može da preživi. Posle Italije ide u drugu, pa u treću zemlju, i tako redom. Koliko god se trudio da stane „na zelenu granu“, biva prinuđen da ulazi u pogrešne stvari i pravi više ili manje loše poteze.

Zahvaljujući svojoj inteligenciji, dospeva u sam vrh evropskog kriminala, i opet zahvaljujući inteligenciji, počinje iz njega uspešno da se čupa. Međutim, nije to tako lako. Iako i sam deo džet-seta, Bosna mu je u mislima i srcu.

Roman koji će vam biti blizak skoro jednako koliko i dalek. Pisan je u potpunosti narativnim stilom, posle završene knjige imaćete utisak da ste sedeli sa čovekom koji vam je ispričap svoj život, i posle toga vam postao blizak kao rod najrođeniji. Slikovito su opisani „naši preko grane” s one strane zakona. Roman je na momente duhovit i često s dramatičnim obrtima. Sve u svemu, nadrealno realna ljudska sudbina. Tome u prilog govori i podnaslov: Balkanska bajka po istinitoj priči.

Junak je živ i van romana Adem zvani Krst. Još jedan dokaz da život smišlja neverovatnije priče nego što je u stanju da ih proizvede mašta.

Adem zvani Krst – Mirsad Pašović

 

Podeli s drugima