Projekcija filma, izložba i program povodom obeležavanja jubileja u Muzeju Jugoslavije


 

Bože, ako mi podariš još jedan život posle smrti,

dopusti da budem Ciganin. 

Dopusti da sam izaberem jedan od puteva:

Put radosti koji će od mene načiniti srećnog čoveka,

ili put smrti u susret sa tobom.

Aleksandar Petrović

 

Muzej Jugoslavije, u saradnji s kompanijom Avala film Way i Jugoslovenskom kinotekom, u utorak, 28. Marta, od 17.00 časova organizuje program obeležavanja 50 godina od premijere filma Aleksandra Petrovića Skupljači perja. U anketi, koju je 1979. godine sproveo Institut za film među jugoslovenskim filmskim umetnicima i kritičarima, Skupljači perja proglašen je najboljim filmom u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Nakon uvodne reči istoričarke dr Radine Vučetić i muzejskog savetnika Muzeja Jugoslavije Mome Cvijovića, u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj biće prikazan film Skupljači perja. Specijalna gošća večeri biće glumica Branka Petrić. U holu ispred bioskopske sale posetioci će moći da razgledaju prigodnu izložbu posvećenu ovom značajnom jubileju, čiji su autori kustoskinja Jovana Nedeljković i muzejski savetnik Momo Cvijović. Na izložbi će publika biti u prilici na vidi: šešir koji je u filmu nosio Bekim Fehmiju, originalni plakat filma, televizor koji u jednoj sceni filma nosi glavni glumac, autentične fotografije sa Filmskog festivala u Puli, kad su se Tito i Jovanka Broz susreli s glumcima iz filma 26. jula 1967, kao i prilikom susreta režisera i direktora filma s Titom na ostrvu Vanga, 2. avgusta 1967.godine.

Ulaz je besplatan.

 

 

O FILMU:

Skupljači perja je jedan od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte. Osvajač je Velike zlatne arene za film na XIV Filmskom festivalu u Puli, Specijalne velike nagrade glavnog žirija na XX Filmskom festivalu u Kanu 1967. godine, a bio je nominovan i za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Kanu, kao i za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 1968. godine.

„Film Skupljači perja je prvi koji tretira položaj Roma u društvu i otkriva njihov život. To je takođe prvi film u kome Romi govore svojim jezikom. Većinu uloga su interpretirali autentični Romi. To je njihov film. Aleksandar Petrović slika bogatom paletom njihov život (njegov prvi film u koloru). Pred nama je jedna opora zemlja, Vojvodina, i u njoj opori i opojni ljudi Cigani. I mi smo odmah u vlasti te ekstatične, bujne i strastvene rapsodije u kojoj naporedo žive jedan Šagal i jedan Konjović, u kojoj se humor preobražava u dramu, drama u poeziju, poezija u neku ogromnu čežnju, i prkos i pobunu i izazov sudbini i ljudskoj predestiniranosti.“ Mića Milošević, Borba (21. 6. 1967)

Podeli s drugima