30 srebrnjaka – Aleks de la Iglesia


Serija 30 srebrnjaka je iščašen spoj misterije, horora i melodrame kojim De la Iglesija barata stripovski zabavno i sa crnohumornim stilom koji nikad ne prelazi granicu parodije


Kristina Đuković

Španska produkcija 30 srebrnjaka prva je horor serija evropskog HBO-a i pravi delikates koji sadrži sve sastojke iz grotesknog, crnohumornog i pre svega zabavnog sveta svog kreatora, španskog reditelja i scenariste Aleksa de la Iglesije.

U timu sa svojim koscenaristom Horheom Gerikaečeverijom, s kojim je De la Iglesija napisao neke od svojih najboljih filmova poput Sudnjeg dana i Grešne zajednice, ovaj španski majstor subverzivnog i zabavnog horora, osmislio je priču o zabačenom španskom gradiću čiji stanovnici počinju da žive u paklu s dolaskom novog sveštenika, oca Vergare, koji sobom donosi sukob dobra i zla biblijskih razmera. Pošavši od priče o trideset srebrnjaka za koje je Juda izdao Hrista, autori pletu savremenu priču o tajnom udruženju unutar Vatikana koje, u potrazi za srebrnjacima, šalje sve moguće mračne sile koje okreću živote stanovnika Pedraze naglavačke. A taj asortiman podrazumeva demonsku decu, veštice, ukleta ogledala, paralelne svetove, lavkraftovska čudovišta i mnoge druge vesnike apokalipse koji svaku od osam epizoda čine posebnom majstorijom različitih horor podžanrova.

Ipak, ono što je najveća snaga i ovog dela tvorca Grešne zajednice jeste galerija likova – počev od glavnog trija koji čine otac Vergara u kome se susreću alternativni okultisti i crkvenjaci poput Konstantina i Propovednika, zatim lokalna veterinarka i smušeni gradonačelnik koji u seriju unose i elemente zdrave telenovele i avanture a la Indijana Džons. Kolektivni junak, stanovnici Pedraze, komični su u svojim malim, ljudskim slabostima spram apokaliptične, biblijske bitke koja im se zalomila. Serija 30 srebrnjaka je iščašen spoj misterije, horora i melodrame kojim De la Iglesija barata stripovski zabavno i sa crnohumornim stilom koji nikad ne prelazi granicu parodije.

Podeli s drugima