Zašto žene ubijaju – Mark Čeri (2019)


Seriju „Zašto žene ubijaju, čija je prva sezona premijerno prikazana prošle godine na CBS-ovoj striming mreži, osmislio je Mark Čeri, kreator „Očajnih domaćica“, koje su patentirale poseban podžanr takozvanih ženskih serija


Kristina Đuković

Recept iz Domaćica, koji likove iz sapunice oplemenjuje savremenim crnim humorom i triler zapletima, u seriji Zašto žene ubijaju dobija još ambiciozniji koncept i stripovsku stilizaciju. Serija paralelno prati tri glavne junakinje koje žive u tri različite dekade – 60ih, 80ih i danas. Ono što ih povezuje jeste ista kuća u predgrađu Pasadene, u Kaliforniji, i činjenica da sve tri žele da se osvete svojim nevernim partnerima. Bet En, domaćica iz 60ih, saznaje da je suprug vara s konobaricom; Simon, džet-seterka iz 80ih, kojoj Lusi Liu daje veštičji šarm i humor Aleksis iz Dinastije, saznaje da je njen treći suprug homoseksualac koji ju je prevario čak i s njenim stilistom. U trećoj, savremenoj, priči, Tejlor, feministički nastrojena advokatica, shvata da joj se institucija otvorenog braka olupala o glavu kad se njen suprug zaljubi u njenu prevrtljivu ljubavnicu Džejd.

Zašto žene ubijaju – Mark Čeri (2019)

Iako nakon prve epizode deluje da se pitanje iz naslova samo od sebe rešava, te da će u narednim epizodama uslediti crnohumorna melodrama o ženskoj prirodi, Mark Čeri vešto gradi triler u kome su neverstvo i nesigurnost u braku samo mekgafin za neočekivani razvoj svake od tri ugrožene žene. Izuzev zadate uslovnosti da će žene biti ubice, neočekivani, apsurdno komični obrti, od kojih većina proistične iz nepredvidljive psihologije samih junakinja, do samog kraja ostavljaju nedoumice – ko će zapravo biti žrtve. I iz kojih tačno motiva. Jer, osveta kao glavni motiv ispostavlja se samo kao polazište s kog svaka od tri junakinje otkriva dublje istine o sebi.

Zašto žene ubijaju – Mark Čeri (2019)

Tako Bet En, u istrazi afere svog muža, mic po mic napušta ljušturu pokorne domaćice; Simon biva primorana da ugrozi svoju precenjenu reputaciju kraljice u izblaziranom visokom društvu; a Tejlor preispituje koncepte slobode za koje je mislila da ih drži u malom prstu.

Zašto žene ubijaju – Mark Čeri (2019)

Istina da je paralelizam tri dekade kreatoru serije više poslužio za zabavnu stilsku vežbu nego za ingenioznu sociološku studiju o položaju žena kroz vreme, pa zaključak da su žene vazda bile iste deluje ideološki retrogradan. Međutim, stripovska stilizacija, ironični filmski citati u naslovima epizoda, i prolozi koji razbijaju iluziju psihološkog realizma jasno ukazuju da kuća u Pasadeni nije realistično domaćinstvo bilo koje žene, već rasporena filmska kulisa za poigravanje heroinama i antiheroinama iz pop kulture koje se svete za loše napisane uloge u svakom, pa i današnjem društvu.

 

Podeli s drugima