naslovna-043-velika


Novi Miljin kuvar − Rolati − slani i slatki, po nepromenjenoj ceni od 28. septembra na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji


Kad sam rešila da tema ovog broja budu rolati, mnogi su odmahivali glavom uveravajući me da nema dovoljno interesantnih recepata. Međutim, recepata ima, kako bismo popularno rekli − za izvoz, a zanimljivi su bez ikakve sumnje. Ideja da napravite nešto i to urolate sama po sebi već je maštovita. U tom smislu i file Velington je rolat, ima taj oblik. Kao i palačinke, kao i bilo koji valjak koji ste dobili rolanjem. Sitni kolači koje zovemo salamice (u svim varijantama − s voćem, keksom, orasima, susamom…) takođe su rolati. Rolati su i štrudle, pite-savijače… Da ne nabrajam dalje, jasno je koliko je izbor rolata veliki, i u slatkom i u slanom izdanju. Skoro 70 recepata u ovom broju to i potvrđuje.

 

file-veligton

Rubriku Slatki rolati otvara osnovni recept za patišpanj kao baza rolata, odnosno njegova kora. Svi ostali pečeni rolati pravljeni su po tom principu, kao varijacije na temu. Takođe, i rubriku Slatke palačinke otvara osnovni recept za palačinke, koji je podložan izmenama, ali uglavnom − to je to. Nadevi i filovi, kao i način spremanja, prave razliku.

Princip je isti, ostalo su nijanse

Rolat i rolada − da li je to isto? Kako mu i ime kaže, rolat se urolava, a rolada, po tom merilu, samo spolja podseća na rolat: duguljastog je i cilindričnog oblika. Svejedno kako zovete taj lep, ukusan valjak, u ovom broju Miljinog kuvara čekaju vas recepti i za jedan i za drugi naziv.

 

beze-rolat

Većina slatkih rolata je najobičniji patišpanj ispečen u plehu od rerne, stavljen na kuhinjsku krpu, urolan da se ohladi, zatim odmotan, premazan filom i ponovo urolan. Najjednostavnije je da se premaže pekmezom. Ipak, tako jednostavan kolač ima obilje varijanti i što se tiče kore i što se tiče fila, samo treba pustiti mašti na volju. Kad malo bolje razumislite, baza je najobičniji biskvit u plehu od rerne

 

rolat-od-spanaca

 

 

Osnovni recept za patišpanj

5 jaja

5 kašika šećera

5 kašika brašna

Umutite belanca sa šećerom, dodajte jedno po jedno žumance sve vreme muteći, i na kraju varjačom umešajte brašno. Pecite u plehu od rerne.

 

 

Palačinke najčešće rolate, i u tom smislu one su − rolati. Osnova su same palačinke koje možete da spremite na nekoliko načina, i od različitih vrsta brašna, ali suštinski se recepti za slane palačinke razlikuju po punjenju. Izbor je zaista veliki, možete da ih punite mesom, povrćem, kombinacijama mesa i povrća, pečurkama proprženim na luku i maslacu, šunkom, sirom s jajima… Možete da ih samo urolate, zapečete, flambirate…

 

palacinke-sa-cokoladom

Standardna mera za palačinke

3 jajeta
na vrh noža soli
250 g brašna
1/2 l mleka
2 kašike ulja
2,5 dl kisele vode

Umutite jaja sa solju, umešajte brašno i polako dolivajući mleko, ulje i kiselu vodu mutite dok se sve lepo ne sjedini. Ostavite da odstoji najkraće pola sata.

Za slatke palačinke dodajte još i čep konjaka i dve kašike šećera.

Podeli s drugima