top_je_bio_vreo

Na predstojećem beogradskom filmskom festivalu, koji će biti održan od 28. februara do 9. marta, premijerno će biti prikazan film Bobana Skerlića, nastao prema istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića

Top je bio vreo, inače drugi Kecmanovićev roman, nagrađen je priznanjem “Meša Selimović” i, iz ugla dečaka, stanovnika Sarajeva koji, u vreme rata u Bosni i Hercegovini 90-ih godina, ostaje siroče, pripoveda o životu ljudi u jednom gradskom kvartu.
Kada je došla pred čitalačku javnost, knjiga je izazvala buru oprečnih komentara, budući da predstavlja specifično literarno viđenje ratnih dana iz skorije prošlosti.
Film je snimljen u koprodukciji Srbije i Bosne i Hercegovine, a prema adaptaciji režisera Bobana Skerlića koji je, povodom filma, izjavio da se ovo ostvarenje bavi „stavljanjem ljudskosti na probu i redefinisanjem socijalnih uloga i moralnih ktiterijuma u opsednutom gradu. Film se ne stavlja ni na jednu od zaraćenih strana, kao što ne pokušava ni da uspostavi ekvidistancu između njih i njihovog postupanja. Linija razgraničenja koju film uspostavlja su ljudskost i neljudskost.“
U filmu igraju: Stanislav Ručnov, Anita Mančić, Muhamed Dupovac, Mugdim Avgadić, Slavko Štimac, Nikola Đuričko, Milica Mihajlović, Gordana Gadžić, Ivica Vidović, Mira Banjac, Bojana Maljević, Feđa Štukan, Aleksandar Stojković, Faketa Salihbegović Avdagić i Miro Barnjak.

Ispod možete pogledati trejler.

Podeli s drugima