taylor

1989, peti studijski album američke kantri pop pevačice biće prvo samostalno muzičko izdanje objavljeno u ovoj godini koje će „preko Bare“ dostići platinasti tiraž (više od milion prodatih primeraka), a procenjuje se da će u prvoj nedelji prodaje biti najprodavanija ploča u Americi još od The Eminem Show, Eminemovog albuma iz 2002. godine

Reper je svoj najuspešniji album odmah po objavljivanju na američkom tržištu prodao u milion i 322 hiljade primeraka, a Sviftova preti i rekordu Britni Spirs koja je 2000. s albumom Oops! … I Did It Again dostigla nedeljni tiraž od milion i 319 hiljada kopija i time postavila i dalje važeći ženski rekord u svetu savremene muzičke produkcije. Neki rekordi su već pali – Sviftova je jedini ženski izvođač koji je tri studijska albuma zaredom prodala u više od milion primeraka u nedelji objavljivanja, a i pre toga je držala rekord kao jedina kojoj je to uspelo dva puta zaredom od 1991, kada je kompanija SoundScan uvela ovu statistiku.

Kako piše magazin Bilbord, „Biblija“ američke muzičke industrije, 1989 je objavljen 27. oktobra, što znači da se prva nedelja obitavanja na tržištu okončala 2. novembra. Precizni rezultati će biti objavljeni kasnije u toku današnjeg dana, a predviđanja o početnom tiražu su konstantno rasli kako je vreme proticalo – pre dve nedelje predviđalo se da će album biti prodat u 750 hiljada kopija, zatim je tiraž četiri dana pre objavljivanja ploče uvećan na 800, a na sam dan objavljivanja na 900 hiljada prodatih primeraka. Samo dan kasnije procene su premašile milionski tiraž, da bi predviđanja dodatno porasla 29. (1.2 miliona), odnosno poslednjeg dana oktobra (1.25 miliona). U svakom slučaju, pevačica će se sigurno pridružiti milionskom tiražu muzičke kolekcije iz filma Zaleđeno kraljevstvo, što je za sada jedini album objavljen u ovoj godini koji je dostigao platinasti tiraž (prema podacima časopisa Forbs, tiraž ovog saundtreka je sredinom oktobra bio 3.2 miliona prodatih albuma na teritoriji SAD.)

Za iduću godinu već je zakazala petomesečnu promotivnu turneju po stadionima i arenama tokom koje će nastupati na 57 koncerata, od čega će 52 biti održano u Severnoj Americi, a pet u Evropi (dva u Engleskoj, i po jedan u Škotskoj, Holandiji i Nemačkoj). To nije sve što se tiče njenih koncertnih aktivnosti, pošto će datumi susreta američke pevačice sa brojnim australijskim i azijskim „sviftićima“ (igra reči; Swifties zvuči slično kao Sweeties – „slatkiši“, prim. ur) biti naknadno objavljeni.

Iako za nešto više od mesec dana puni tek 25 godina, Sviftova (za koju se sumnja da je poslužila kao model za lik Džulijet Barns u popularnoj seriji Nešvil, što tvorci ove serije odlučno negiraju) je već sada jedna od najtiražnijih muzičkih umetnica svih vremena – njeni albumi su rasprodati u više od 30 miliona primeraka, dok je broj digitalnih downloadova njenih singlova premašio cifru od 80 miliona preuzimanja. I pošto je pre neki dan povukla celokupan svoj katalog sa Spotifaja, poznatog servisa za strim muzike,  Sviftova ubrzo može očekivati i priliv dodatnih sredstava putem za koji velika većina upućenih u funkcionisanje muzičke industrije smatra da je relikt prošlosti.

Slušamo Shake It Off, prvi singl sa aktuelnog izdanja:

U vreme pisanja ove vesti, Sviftova se na svom Instagram profilu oglasila informacijom da je njen album u prvoj nedelji po objavljivanju zvanično prodat u milion i 287 hiljada primeraka, i na lepu vest momentalno reagovala repovanjem prigodnog dela pesme Backseat Freestyle Kendricka Lamara:

Industry experts predicted 1989 would sell 650k first week. You went and bought 1.287 million albums. AND IT’S GOT ME LIKE:

Видео опубликовано Taylor Swift (@taylorswift) в

…Goddamn I feel amazing, damn I’m in the matrix
My mind is living on cloud 9 and this 9 is never on vacation
Start up that Maserati and VROOM VROOM! I’m racing
Poppin pills in the lobby and I pray they don’t find her naked…

Podeli s drugima