stranger


Kroz seriju Stranger Things gledalac pronalazi portal u arhetipsko filmsko detinjstvo


Kristina Đuković

 Usred polemike o tome da li je Netfliks samo prolazna faza u medijskom lancu ishrane ili je u pitanju televizija budućnosti, ovaj servis za onlajn gledanje filmova i serija letos je izbacio dve svoje produkcije – The Get Down i Stranger Things. Suprotno ideji o tehnologiji budućnosti koju oličava Netfliks, instant popularnost obe serije bazira se na nostalgiji gledalaca prema pop kulturi sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

mv5bmjezmdaxotuymv5bml5banbnxkftztgwnzaxmzyzote-_v1_uy1200_cr9006301200_al_Iako nije nov, fenomen retromanije u SF horor seriji Stranger Things, privlači pažnju zbog svoje posvećenosti postupku restauracije osamdesetih kao svoda filmske katedrale na kojoj su zajedno radili Spilberg, Hauard Hjuz, Karpenter, Zemekis, Krejven i ostali pesnici hladnoratovske jeze američke provincije. Misteriozni nestanak dečaka Vila Bajersa koji diže na noge izmišljeni gradić u Indijani poslužio je kreatorima serije, braći Dafer, kao prolog za kompilaciju omiljenih filmskih tropa iz dekade za koju se čini da smo u njoj svi bili deca. Ili je, bar, iščuđavanje kasirki koje u potrošačkoj korpi, umesto mleka i hleba, ugledaju zamke za medvede i sumnjive tone čipsa i dalje srazmerno radosti TV gledaoca.

Nakon pokušaja da pronađu tvinpiksovski portal u seriji Vejvord Pajns, braći Dafer je očigledno išlo lakše sa izvrnutim svetom u Stranger Things koji je, prema priručniku za skrivanje E.T.-ja, stvoren tajnim vladinim eksperimentima. Ne bez posledica. Taj portal guta Spilbergove dečake na biciklima, Hjuzove frustrirane tinejdžere, uznemirava Karpenterove normalce, a obični predmeti poput ukrasnih sijalica, telefona ili radija, kao u svetu Stivena Kinga, bivaju podešeni na frekvencije izvrnute stvarnosti. Bejzbol palice postaju srednjevekovne toljage, a tosteri u porodičnom domu opslužuju posetioce iz Svemira i odbegle zamorce iz vladinih eksperimenata koji su krenuli po zlu.

Iako verni ideji da hipnotisanu gomilu može da spasi samo družina klinaca poput one iz Gunisa, Odreda protiv čudovišta, Ostani uz mene ili filma To, kreatori Stranger Things ipak, u skladu sa formatom TV serije, proširuju front junaka. Umesto uvođenja podzapleta kao izvora goriva za perpetuum mobile svake TV serije, oni bokore glavnu liniju radnje. Pored neizostavne družine Vilovih vršnjaka ojačanih Štrumpfetom, za Vilom odvojeno tragaju i njegov stariji brat kao predstavnik Hjuzove armije neshvaćenih tinejdžera i paranoidna majka sa lokalnim šerifom alkoholičarem, kao predstavnici usamljenih boraca za istinu koji ne bi seli na sirenu kada Ričard Drajfus zaustavi saobraćaj zbog susreta teće vrste.

U ulozi samohrane majke koja odbija da prihvati zvaničnu verziju o nestanku sina, Vinona Rajder konačno dobija ulogu vrednu njenog opusa ranjivih, ali nepredvidljivih čudakinja koji je gotovo prekinut nakon filma Neprilagođena. Njena Džojs Bajers oličava zrelo doba omiljene čudne devojke koju Holivud kasnije nije uspeo da proizvede, uprkos pokušajima sa glumicama poput Elen Pejdž ili Kristen Stjuart.

I, dok se ne reši dilema o tome da li je Netfliks portal u budućnost televizije ili ne, deluje da nam ova nova tehnologija omogućava da brže dospemo u vreme u kom je sve bilo sporije. Kroz seriju Stranger Things gledalac pronalazi portal u arhetipsko filmsko detinjstvo.

 

Podeli s drugima