Šta koji znak voli da čita


Blizanci čitaju i deklaraciju na deterdžentu, Lav obožava knjige tipa „kako zaraditi prvi milion“, Vodolija niti kupuje niti čita kuvare


Radica Milovanović 

Ovan – On nema živaca da čita duga štiva, iako ga zanima sve. Čitaće usput, najčešće novine, i to sportsku rubriku, da vidi šta da popuni u kladionici. Jedino što će ga privući da pročita, a da je duže, jesu ratne knjige. O junacima, ratovanju, oružju ili biografije kriminalaca. Dame će čitati o načinu šminkanja, modi, evenutalno neki ljubavni roman, ako ima seksa.

Bik – Njega zanima sve što ima veze s kućom, vinom i hranom. Časopisi i knjige koje obuhvataju ove teme često će se videti kod njih. Dame će čitati o cveću, parfemima, isto o vinu i hrani. Obostrano vole da uređuju dom, eksterijer i enterijer. Uz vino će čitati klasike, pesme i poeziju najčešće. Pa i zaplakati uz njih, a možda i zapevati.

Šta koji znak voli da čita

Blizanci – Njih zanima sve, i čitaju sve, bez obzira na pol. U njihovim rukama, sem telefona, naći će se stripovi, stručne knjige o jezicima, romani naučne fantastike, psihotrileri, beletristika, klasici i novine. Oni čitaju i deklaracije na deterdžentu u kupatilu. Mnogo toga će pročitati i zaboraviti, ali ono što su upamtili umeće savršeno da prepričaju i deceniju kasnije.

Rak – On će čitati na internetu ili će kupovati knjige o popravkama. Bilo da je reč o veš-mašini, šporetu, pegli, česmi. Mora da zna kako da popravlja stvari po kući. A ona će čitati, neretko i pisati – kuvare, dečje knjige i bajke. Oboje su maštari i vole ljubavne romane, romantične. Vole i domovinu, pa će čitati rodoljubive pesme, istorijske knjige i lektiru iz srednje škole iznova.

Lav – Njega zanimaju uspešne ličnosti. Kupovaće, ali samo ako su kvalitetne korice, sve o najvećim vojskovođama, kraljevima na dvoru, najboljim političarima. Iz rukava će istresati kako je ko zaradio prvi milion, osvojio kraljevstvo ili neku čuvenu damu. Nju zanima glamur. Knjige tvrdog poveza, zlatne po mogućstvu, o divama, prvim damama, misicama i zlatu. Biće ekspert za dijamante. Niti jedno od njih neće čitati tragedije, knjige s tužnim krajem, jer neuspeh za njih ne sme da postoji.

Šta koji znak voli da čita

Devica – Opsesija oba pripadnika ovog znaka su medicina, hrana, matematika, ekonomija, proračuni. Apsolutno će sve (što im tog tipa dopadne ruku) čitati. Bilo kako se kreće virus, bakterija, destiluje voda, kreće evro na berzi. Imaće u kući uvek sve knjige o alternativnoj, biljnoj i homeopatskoj medicini. Hrono i veganske kuvare. Perfekcionisti će redovno brisati knjige, i jedino od njih možete dobiti knjigu bez prašine. Zalutaće po neki klasik među policama ili psihološki roman.

Vaga – Oba znaka će pratiti časopise o modi, parfemima, nakitu i venčanju. Čitaće retke knjige, o ljubavi koja ostaje za sva vremena. Isto tako i poeziju i prozu. Ljubavnu, naravno. Neretko će zapisivati citate iz knjiga koje opisuju uzvišene ljubavi, pa čak i one tragične. Oni veruju u  ljubav, njih to hrani i kroz slova na papiru. Kod nje će biti samo ljubavni romani, a kod njega će se naći neki triler, i knjige o pravima i zakonima.

Šta koji znak voli da čita

Škorpija – Romani koji imaju tragičan završetak, smrt po mogućstvu, oboje ih zanimaju. Detektivske priče, psihotrileri, veštičarenje, magija i seks. Vole da čitaju mračna i špijunska dela, jer tako razvijaju svoju maštu. Ratne knjige takođe, stručne medicinske iz ginekologije, o grobljima i ljubavima do kraja života. Makar one gde oboje piju otrov ako ne mogu biti zajedno. To je ljubav, jer boli, i oni dobijaju kroz knjige dokaz o tome.

Strelac – Čitaće sve, jer ga sve zanima i sve uči. On je celoživotni učenik. Knjige o duhovnosti, psihologiji, automobilima, avionima, padobranstvu, filosofiji, jezicima. Ne postoji sfera koja ga ne zanima, oba pola. Od sporta, jezika, zabavnika, pa do najtežih klasika i psihodrama. U stan pripadnika ovog znaka ulazi se pored knjiga koje se zaobilaze i udaraju ispod stola za ručavanje. Može se naći bukvalno sve. Što nigde nema, kod njih ima.

Šta koji znak voli da čita

Jarac – Istorija ga najviše zanima, potom preživljavanja u nemogućim uslovima, vera i naravno klasici. Oba pola se gnušaju beletristike, jer to nema vrednost. Ono što traje u vremenu, vekovima, to se čita, traži i kupuje u antikvarnicama, ako se više ne štampaju. Knjige koje su retke a vredne, naći će se u biblioteci ovih ljudi željnih očuvanja korenja i istorije. Njima je uživanje čitanje romana o mučenju i preživljavanju. Knjige o logorima kao omiljeno štivo.

Vodolija – Kod njih ćete naći sve. Naučnofantastične knjige, stroge klasike, knjige s trafike, one koje se dobijaju uz dnevne novine, koje inače ne čitaju. Zalutaće tu i psihološke knjige, romani o raznim ljubavima, raznim verama, astrologiji, pesnici bivši, sadašnji i tek nastali. Njima svaka reč ima vrednost, a ako je nema, oni je nađu, izmisle i ubede da je ima. Nećete naleteti na kuvare, to ih jedino ne zanima.

Ribe – Tragači istine, tražiće je u svim knjigama koje se bave mističnim stvarima. Maštu će raspaljivati ljubavnim romanima sa srećnim krajem. Biblija će biti na vrhu police, a ispod sve ostale metode pronalaska aure, smirenja duše. Od reikija do joge. Čitaće i putopise da vide u kojoj zemlji su najveći centri spiritualnih seansi i kako se one rade, kako bi to primenjivali.

 

 

Podeli s drugima