Akcija!

Nacionalne kuhinje: Srbija, Grčka, Francuska, Italija

рсд200.00

Četiri kuhinje: srpska, grčka, francuska i italijanska, nama vrlo poznate i često korišćeni recepti. U ovom izdanju ih je ukupno 305

pun kolor, 208 strana

Opis

Četiri kuhinje: srpska, grčka, francuska i italijanska, nama vrlo poznate i često korišćeni recepti. U ovom izdanju ih je ukupno 305.

Srpska kuhinja (94 recepta): Kad biste imali goste strance koji žele da osete sve čari srpske kuhinje, sigurno biste ih ugostili sarmom, gibanicom, pihtijama, prebranacem… Ali se tu spisak nacionalnih jela ne završava. Obogatite jelovnik i nekim starim receptima za koje ste sigurno čuli ako ih već niste pravili ili probali. U ovom izdanju na jednom mestu skupljeni su karakteristični recepti naše zemlje. Od predjela, preko čorbi, glavnih jela, priloga, specijaliteta i poslastica, s oprobanim receptima, prošetaćete se Srbijom, kao da ste na gastroputovanju. Osetićete bogatstvo ukusa i mirisa, čaroliju mešavine lokalnih i stranih uticaja koji se na ovom prostoru prožimaju.

Grčka kuhinja (69): Čudesni spoj uticaja Mediterana, Balkana i Bliskog istoka. Iako geografski spada u mediteranske zemlje, grčka kuhinja pretrpela je i silne strane uticaje, pa je mnogo bogatija nego što se na prvi pogled pretpostavlja.

Francuska kuhinja (74): Možda ne svi, ali 99,99% gastronomskih izraza potiče iz francuskog jezika. Ništa čudno ako „znate znanje“. Fini ukusi i idealne kombinacije učinile su da kulinarstvo dobije status umetnosti. Međutim, iako je najbolja na svetu, originalnost francuske kuhinje je upitna. Retko koji recept je tipičan i sasvim autohton što se tiče sastojaka, ali se to nadoknađuje načinom spremanja, dekoracijom, nekom „cakom“ koja učini da čak i ono što je „ukradeno“ iz neke druge kuhinje postane tipično francusko. I ono što je preuzimala od drugih, francuska kuhinja je unapređivala i dovodila do savršenstva.

Italijanska kuhinja (68): Nijedna kuhinja nije tako bogata i raznovrsna kao italijanska. Mnogi misle da Italijani jedu samo paste i pice, međutim, to je daleko od istine. Mora se uzeti u obzir geografski momenat kako bi se razumela velika raznolikost. Italija je mediteranska, ali i alpska zemlja. Uticaji austrijske, francuske, grčke, kao i arapske kuhinje nisu zanemarljivi. Koriste isključivo sezonsko voće i povrće, i prednost daju svežim začinima nad sušenim. Kao i Francuzi, „ludi“ su za sirom, takođe vole i vino. Ali, za razliku od francuske kuhinje, italijanska je jednostavna. Ima sličnosti i s grčkom – stavljaju maslinovo ulje gde god mogu. A tek kako vole beli luk! I njega stavljaju gde god mogu. Treba li pričati o paradajzu? Kakav benefit za zdravlje: maslinovo ulje, beli luk i paradajz!