Porodični dan u Muzeju Jugoslavije


Besplatan ulaz svake prve nedelje u mesecu, od 4. februara 2018. godine, u periodu 10.00–14.00 časova u Muzeju Jugoslavije (Mihaila Mike Jankovića 6)


Kad se deca, najvažniji posetioci, pojave u Muzeju Jugoslavije, na ulazu će ih dočekati prodavci, pozdraviti lično, zamoliti da budu tajni detektivi tako što će rešiti zadatu misiju na izložbi Muzejska laboratorija, gde ih dočekuje kustos muzeja i daje im dalje instrukcije. Ulaz je slobodan za sve učesnike koji se mogu priključiti programu u bilo kom trenutku između 10 i 14 časova, a program traje onoliko koliko je potrebno učesnicima da završe igru.

Izložba Muzejska labaratorija kao da je stvorena za dečju igru jer je njome prikazan presek fonda Muzeja Jugoslavije, koji se pretežno sastoji od poklona koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života. Kako su pokloni izuzetno raznoliki po oblicima, zemljama porekla, ali i po vremenu kome pripadaju, prolazak kroz ovu izložbu za najmlađe posetioce zamišljen je kao svojevrsno putovanje oko sveta u formi detektivske igre. Rešavajući jedan po jedan trag, deca se kreću kroz izložbu putujući od jednog do drugog kontinenta, iz jednog vremenskog perioda u drugi vremenski period, učeći kroz eksponate o istorijskim događajima i ličnostima, udaljenim kulturama, lokalnim običajima, ali i o samim muzejima. Na kraju, mapa ih dovodi do ciljnog odredišta – gde se nalazi i nagrada za svakog učesnika.

Program je zamišljen tako da aktivno učestvuju i deca i njihovi pratioci s tim što deca dobijaju uputstva kako da uključe odrasle u igru, ali i da vode računa o tome da se oni u muzeju ponašaju na odgovarajući način. Deca brzo usvajaju kodeks ponašanja u ustanovi kulture osećajući da su izuzetno važni i odgovorni.

Podeli s drugima