rmx

„Ruddy“ Redwood 1967. godine reže acetat: „On the Beach“ The Paragonsa u Duke Reidovom studiju Treasure Isle. Tehničar Byron Smith, slučajno izostavlja vokale. Ostalo je istorija

„every spoil is a style“

Nabrajanje. Mantranje. Prepisivanje.Dopisivanje. Otpisivanje. Dopisivanje.

Dab je greška koja je vrlo brzo prestala da bude smatrana za grešku. Naime, kako su ljubitelji počeli da je ekstenzivno i religiozno objašnjavaju, pa i konzumiraju i obožavaju, nestala je i potreba za širim i uklanjanjem negativnog – konteksta/kontekstom. Osim možda mačizma i korištenja prirodnih stimulanata. Iako se svet, i bez njih, naglo, pomerio iz svog prethodnog stanja. I nastavio. U više pravaca. Da (se) dimi.

„Ruddy“ Redwood 1967 godine reže acetat: „On the Beach“ The Paragonsa u Duke Reidovom studiju Treasure Isle. Tehničar Byron Smith, slučajno izostavlja vokale. Redwood kao DJ koristi taj snimak da bi sam pričao uz ploču, koješta, i zabavljao publiku. Kao ploča. Pričao. Kao ploča. Koncept, naravno,  ide i korak dalje. Zahvaljujuci multitrack tehnologijji, na postojećim snimcima, brišu se i reanranžiraju, osim vokala i drugi elementi (bubanj, gitara i pre svih – bas), dodaju efekti kao što su riverb i eho.

Riverb i eho su stari znanci. Još od Muddyja Watersa i Elvisa Presleya, preko Errola Thompsona i Leeja Perryja, pa do Mad Professora i Adriana Sherwooda i… iz Kingstona Jamajke, preko Londona i NYC, pa ponovo u London, Bristol, Berlin i Kanadu. Na konstantnom proputovanju.

Sullivan ide, uzduž i popreko. Prilično široko. Pod-stilovi. Digidab, post-pank, (UK) rap, disko, illbient, dabkor, glitch, tehno, dab poetri i denshol.

Kao što kaže Perry, u intervjuu Davidu Toopu: „Svete vibracije i božanski osećaj… spas za životinje i prirodu i ljude.“ Po Mikeyu Dreadu, King Tubby je čovek koji je smislio masu inovacija i ni za jednu nije dobio priznanje.

Britanski Matumbi. On-U Sound. New Age Steppers…

DJ Kool Herc. Salsoul Orchestra, Larry Levan. Tony Humphries. Tom Moulton.

Sergio Tacchini, Lacoste i Fred Perry.

Roots Manuva.

Basic Channel. Paul St. Hilare. Bethke. Bernd Friedmann.

„Prvi remiks je produžen… drugi remiks selektivan… treći remiks refleksivan… original neprepoznatljiv.“ (Eduardo Navas).

I tako dalje i tako bliže… priča o dabu polako sazreva za čitavu biblioteku i stotine, a ne jedna knjiga, nedovoljni su da se bilo šta spozna i sagleda. Metoda, ipak, postoji.

Lakše spoznavanje celine u izostavljanju njenih pojedinih delova deluje mi prilično zbunjujuće. U tome pogledu, knjiga pun je pogodak.

(S. D.)

Podeli s drugima