Novosadske muzičke svečanosti - NOMUS


Od četvrtka, 19. aprila, do petka, 27. aprila – NOMUS


Međunarodni festival klasične muzike Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) održava se svake godine u aprilu, u trajanju 7-10 dana. Reč je o festivalu sa zavidnom, dugogodišnjom tradicijom. Zahvaljujući smišljeno odabranom programu i kvalitetnim interpretacijama čuvenih umetnika, ne samo s naših prostora već i iz inostranstva, Novi Sad je svake godine tokom aprila, kad se festival održava, prestonica na međunarodnoj muzičkoj mapi.

Svečano otvaranje biće uz Beogradsku filharmoniju i maestra Danijela Rajskina iz Rusije, sa solistom na klaviru Aleksandrom Gavriljukom iz Ukrajine. NOMUS započinje kompozicijom Vatromet Igora Stravinskog, a u nastavku programa slede remek-dela ruske muzičke literature: Koncert za klavir i orkestar br. 3 Sergeja Rahmanjinova i Žar-ptica Igora Stravinskog.

Beogradska filharmonija

Pijanista ALEKSANDAR GAVRILJUK (1984) do sada je, između ostalih, nastupao s filharmonijama iz Nјujorka, Los Anđelesa, Varšave, Moskve, Izraela i Roterdama, Tokija, Vankuvera, kao i sa Škotskim kralјevskim simfonijskim orkestrom, Škotskim Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija, Štutgartskom, Holandskom i Seulskom filharmonijom i Orkestrom Italijanske Švajcarske. Sarađivao je s dirigentima kao što su Vladimir Aškenazi, Herbert Blomštet, Vladimir Fedosejev, Neme Jarvi, Vladimir Jurovski, Luj Langre, Đanandrea Nozeda, Herbert Sudan, Markus Štenc i Osmo Venska.

Maestro DANIJEL RAJSKIN rođen je i odrastao u Sankt Peterburgu. Negujući širok repertoar, ovaj umetnik često ide i van glavnih tokova u svojim neobično osmišljenim programima po čemu je nadaleko poznat. Od 2005. do 2016. godine Rajskin radi kao šef-dirigent Rajnske filharmonije u Koblencu, a od 2008. do 2016. Filharmonije Artur Rubinštajn u poljskom gradu Lođu. Među njegovim redovnim angažmanima u ulozi gostujućeg dirigenta širom Evrope i Azije jesu i nastupi s više od pedeset najčuvenijih orkestara sveta.

Tokom NOMUS-a će biti i ekskluzivnih nastupa: Vojvođanski simfonijski orkestar s dirigentom Timotijem Redmondom iz Velike Britanije i solistima: SIGNUM SAXOPHONE QUARTET iz Nemačke i MATIJOM DEDIĆEM iz Hrvatske na klaviru. Biće to veče posvećeno američkim kompozitorima poznatim po unošenju elemenata popularne muzike gospela, bluza i džeza u klasičnu muziku. Programom pod nazivom 1492, dostignuća i otkrića obeležavaju se i velike godišnjice čuvenih umetnika – 120 godina od rođenja Džordža Geršvina i 100 godina od rođenja Leonarda Bernstajna, ali i predstavlja savremeni stvaralac – Bob Micner, briljantni saksofonista, kompozitor i aranžer, čija će kompozicija Ritmovi Amerike, za neobičan sastav – kvartet saksofona i orkestar biti premijerno izvedena u Srbiji upravo na NOMUS-uSIGNUM SAXOPHONE QUARTET

 

Podeli s drugima