Novogodišnje čestitke: kad su i gde nastale, bonton za slanje i ručno izrađene čestitke


Novogodišnje čestitke od 1843. do današnjih dana, i kako se pravopisno pravilno čestitaju Nova godina i Božić (četiri primera)


Prve čestitke za Novu godinu i Božić napravljene su 1843. u Velikoj Britaniji, u tiražu od 1.000 primeraka. Do danas je preživelo tek 12 komada i vrede čitavo bogatstvo. Nisu bile tako jeftine, pogotovo njihova distribucija, ali je nekoliko godina kasnije, s razvojem poštanskih usluga, kad je železnica zamenila poštanske kočije, postala praksa pred praznike.

Međutim, masovnost je došla s Penny post-om, odnosno kad je slanje pošte, pa i čestitki, koštalo tek jedan peni. Ovaj „izum” desio se zahvljujući uvođenju poštanske marke, jer se njome plaćala poštarina unapred. Cena je prepolovljena 1870, tako da su čestitke počeli da šalju i siromašni ljudi. Pola penija nikome nije bilo mnogo.

U to vreme su novogodišnje čestitke, budući da im je suština slanje lepih želja za nastupajuću godinu, obično imale samo tekst Happy New Year ispisan krasnopisom i potpis, a malo bogatije bile su sa slikom srećne (ili) kraljevske porodice.

Do pre dvadesetak godina bilo je nezamislivo da makar jednu čestitku ne pošaljemo nekome i makar jednu ne dobijemo.

Bonton je nalagao i da čestitku napišemo ručno.

Čestitke su imale uobičajene motive: Deda Mraz, sneg, okićena jelka, svečano upakovane kutije s poklonima, prskalice, svećice… Bilo je i drugih motiva, na primer reprodukcije slika, neobično osmišljeni kalendari… Najvrednije su bile ručno izrađene čestitke, unikatne, koje su se obavezno slale u kovertama i bile ne obična čestitka već – poklon.

Čestitke su često imale i humanitarni karakter, na primer Unicef je deo prihoda od čestitki odvajao za decu širom sveta.

Danas se čestitke šalju uglavnom elektronskim putem, retko ko ih šalje poštom. Ipak, ostao je običaj da najbližima, s kojima dočekujemo Novu godinu, ispod okićene jelke ostavimo čestitku koja ima još teksta osim uobičajenog „Srećni novogodišnji i božićni praznici!” ili „Srećna Nova godina!” ili „Srećna nova 2019. godina!” ili „Srećan Božić!”.

Napomena: Posle uobičajenih čestitanja praznika uzvičnik je obavezan jer se radi o tzv. željnim rečenicama, a dileme oko malog i velikog slova nećete imati ukoliko se ugledate na ove četiri varijante.

Podeli s drugima