Kako da razlikujete pirotski, staparski i sjeničko-pešterski ćilim


Pirotski, staparski i sjeničko-pešterski ćilim već su upisani u nacionalni registar kulturnog nasleđa, a do marta će biti i zvanično predloženi Unesku za listu svetske kulturne baštine


Inicijativu da se pirotski, staparski i sjeničko-pešterski ćilim upišu na Uneskovu listu svetske kulturne baštine pokrenuli su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj), ambasador Nemačke i ambasadorka Kanade u Srbiji.

Kako da razlikujete pirotski, staparski i sjeničko-pešterski ćilim

Ćilimi, pogotovo pirotski, najčešći su protokolarni diplomatski poklon visokim zvaničnima iz sveta. Kineski, ruski i francuski predsednici – Si Đinping, Vladimir Putin i Emenuel Makron, dobili su pirotski ćilim na poklon, staparski princ Čarls…

Staparski ćilimi
Staparski ćilimi

Svaki od ovih ćilima prepoznatljiv je po šarama. Doduše, sjeničko-pešterski se ponekad teže razlikuje od pirotskog, bar što se šare tiče. Šare su imale (imaju ga i danas) magijski značaj, pa se po njima znalo kome su ćilimi namenjeni, za koje mesto u kući predviđeni, koje su najveće želje vlasnika.

U stara vremena, ćilim je bio obavezan deo „devojačke spreme”.

Pirotski ćilim

Pirotski ćilim ima zaštićeno geografsko poreklo i kao proizvod i po umeća tkanja. Glavna odlika mu je što nema naličje, odnosno – lice i naličje su identični, a garancija je 50 godina, pa kad to pomnožite sa dva (lice i naličje), ovaj ćilim je „pod garancijom” pun vek.

Pirotski ćilim - istovetni lice i naličje
Pirotski ćilim – istovetni lice i naličje

Ima 122 šare i 96 ornamenata po zvaničnom katalogu Album pirotskog ćilima koji je 1902. štampan u Austriji, a izdanje je finansirala kraljica Draga. Ona je zaslužna za oživljavanje ćilimarske tradicije i promociju pirotskog ćilima u svetu.

Pirotski ćilim se izrađuje na vertikalnom razboju, sirovina je najbolja vuna od ovaca sa Stare planine, a osnovna tehnika tkanja je klečanje (kojim se postižu „dva lica”). Šare su uglavnom autentične, uvek simetrične, a najpoznatija je kornjača koja simbolizuje blagostanje i dug život.

Ćenari, odnosno ivice koje uokviruje ili ceo ćilim (spoljašnji ćenar) ili celine na ćilimu (unutrašnji ćenar ili čendra)
Ćenari, odnosno ivice koje uokviruju ili ceo ćilim (spoljašnji ćenar) ili celine na ćilimu (unutrašnji ćenar ili čendra)

Ono što pirotski ćilim pre svega razlikuje od sjeničko-pešterskog jeste takozvani ćenar, odnosno ivica koja uokviruje ili ceo ćilim (spoljašnji ćenar) ili celine na ćilimu (unutrašnji ćenar ili čendra). Ćenara uglavnom nema na sjeničko-pešterskom, i nikad na staparskom ćilimu.

Sjeničko- pešterski ćilim

Sjeničko-pešterski ćilimNeke šare na sjeničko-pešterskom ćilimu slične su šarama na pirotskom. Međutim, ovaj ćilim uglavnom ima geometrijske šare, nema ćenare, može biti s resama i bez njih, i grublje je pređe. Cvetovi perunike, poljske ljubičice i lale takođe su česte šare na sjeničko-pešterskom ćilimu.

Nekada se izrađivao na horizontalnom a danas na vertikalnom razboju, pa ne mora da se sastavlja po sredini ili iz nekoliko delova, već se tka izjedna dvonitnom tehnikom (pretkivanje), uzlanjem (čvoranjem) i klečanjem. Sirovina je vuna sjeničke autohtone ovce pramenke.

Sjeničko-pešterski ćilim

Staparski ćilim

Staparski ćilim

Staparski ćilim je nazvan po Staparu u okolini Sombora, i na njemu je očigledan uticaj baroka, bodermajer, pa i ampir stila. Najčešće šare su stilizovani floralni motivi. Ovim ćilimima nekad su se uglavnom prekrivali kreveti.

Karakterističan floralni motiv staparskog ćilima
Karakterističan floralni motiv staparskog ćilima

Kao i sjeničko-pešterski, i ovaj ćilim se nekad spajao na sredini ili je rađen u nekoliko delova koje su posle sastavljali. Sirovina za staparski ćilim je kombinacija kudelje i vune (više kudelje nego vune). Ima još jednu osobenost – nikad nema rese.

* Naslovna fotografija: Rozana Sazdić

Kako da razlikujete pirotski, staparski i sjeničko-pešterski ćilim

Podeli s drugima