Novi Miljin kuvar – Paradajz, paprika, patlidžan, po nepromenjenoj ceni od 30. avgusta na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji


Možda je nekome čudno, a možda i nije, da paprike, paradajz i patlidžan uopšte nisu uobičajeno evropsko povrće, već imaju prilično egzotično poreklo. Papriku i paradajz dobili smo posle otkrivanja Amerike, tačnije Srednje i Južne Amerike. Krajem 14. veka paradajz je naprečas osvojio Evropu. Toliko smo se zaljubili u njega, pogotovo Italijani, da je teško poverovati da do tada nisu ni znali da postoji. A tek filmska ljubav između nas, posebno Leskovčana, i paprike? Da li je moguće da su nekad živeli bez paprika?

Patlidžan nam je stigao iz Azije, ali odavno, mereno hiljadama godina. U davna vremena, patlidžan je bio lek koliko i hrana. Na primer, od kore se pravio čaj koji bismo mogli ponovo da pijemo – odličan je za uništavanje holesterola, pored ostalih lekovitih svojstava.

Pijačne tezge prepune su paradajza, paprike i patlidžana. Šepure se ne samo raznim oblicima već i bojama. Takav vatromet boja na pijaci viđa se samo u ovo doba godine. I nema kuće koja ne zamiriše na pečene paprike makar dan ili dva nedeljno. Da se ne pominje paradajz… A patlidžan – poslastica!

PARADAJZ podmlađuje

Likopen i vitamin C, glavni sastojci paradajza, potvrđeni su borci protiv slobodnih radikala – likopen održava tkiva mladim i elastičnim, a vitamin C jača imunitet i štiti od infekcija i prehlada.

Poreklo mu je iz Srednje i Južne Amerike, u Evropu je došao krajem petnaestog veka i osvojio je. Mediteranska kuhinja, najzdravija i, po opštem verovanju, najukusnija, ne može se zamisliti bez paradajza.

PAPRIKA afrodizijak

Kao i paradajz, i paprika je poreklom iz Srednje i Južne Amerike, a u Evropu je stigla nekih pola veka kasnije. Nezaobilazna je u dijetalnoj ishrani jer nema veliku energetsku vrednost. Za razliku od kalorija, vitamina i minerala ima u izobilju. Njen najznačajniji sastojak je kapsaicin, koji joj daje ljutinu, i po čijoj se zastupljenosti paprike dele na ljute i slatke. Najljuća je meksička habanero paprika, a sasvim bez ljutine – slatka babura.

Kapsaicin je prirodni antiseptik, uz to povećava i nivo histamina, glavni odbrambeni sistem za reumatska oboljenja. Takođe, paprike, posebno ljute, odličan su afrodizijak.

 

PATLIDŽAN protiv gojaznosti

Potiče iz Indije i Šri Lanke, uzgaja se već 3000 godina. Obiluje vitaminima i mineralima, ali je najpoznatiji po fitonutrijentima koji imaju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

Koru patlidžana, nažalost, najčešće ljuštimo, a u njoj ima nasunina koji sprečava oksidacijske degeneracije lipida, čime sprečava i nastajanje holesterola. Patlidžan je idealna hrana protiv gojaznosti ne samo zato što eliminiše holesterol već i zato što ima malu kalorijsku, a ogromnu nutritivnu vrednost.

 

Podeli s drugima